Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τα ω3 μας… ομορφαίνουν!




Το δέρμα αποτελεί βαρόμετρο της εσωτερικής κατάστασης του οργανισμού, της ποιότητας της διατροφής και του βαθμού γήρανσης. Από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής του ανθρώπου, η ικανότητα του ρυθμού ανανέωσης του δέρματος αρχίζει να μειώνεται και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της γήρανσης.

Επιπλέον, το δέρμα εκτίθεται καθημερινά σε πολυάριθμους στρεσογόνους παράγοντες, τόσο εσωτερικούς – βιολογικούς, όπως ορμονικά ή πεπτικά προβλήματα, όσο και εξωτερικούς, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι μικροοργανισμοί, οι μηχανικές βλάβες και οι χημικοί παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα, γήρανση και ευερεθιστότητα.

Η καθημερινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις ιδιότητες του δέρματος, όπως την υγρασία, την καθαρότητα, τη λάμψη και το χρώμα του, αλλά και των μαλλιών, όπως τη στιλπνότητα και την ανθεκτικότητά τους. Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει, ότι η δια του στόματος πρόσληψη βιταμινών, φυτικών εκχυλισμάτων και άλλων φυσικών συστατικών βοηθάει στην πρόληψη ή/ και στην αποκατάσταση της κατάστασης του δέρματος και των μαλλιών.

Μεταξύ των ποικίλων θρεπτικών συστατικών που εξασφαλίζουν την υγεία και επομένως την καλή όψη και εμφάνιση, τελευταία γίνεται πολλή συζήτηση για τα οφέλη από την κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων.



Ποια είναι τα ω3 λιπαρά οξέα, γιατί ακούγονται τόσο πολύ τελευταία και ποια είναι η σχέση τους με την ομορφιά;

Τα ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των απαραίτητων λιπαρών οξέων για τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι δε συντίθενται βιοχημικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση, επομένως, πρέπει να προσληφθούν διατροφικά.

Τα σημαντικότερα ω3 λιπαρά οξέα είναι το α-λινολενικό οξύ, το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Η χορήγηση των ω3 λιπαρών οξέων έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια, ότι σχετίζεται με τη βελτίωση πολυάριθμων φλεγμονωδών διεργασιών, όπως η αθηροσκλήρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.ά.


περισσοτερα

http://www.myhnews.gr/?p=8702

.......................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: