Σάββατο 30 Απριλίου 2011

"Κουφός είσαι, ρε; Δεν ακούς;".

Η Σοφία Κολοτούρου είναι ποιήτρια, blogger, γιατρός, άνθρωπος με πολύ χιούμορ και πάσχει από μεταγλωσσική κώφωση. Μιλάει στην iefimerida με αφορμή το βιβλίο της "Κουφός είσαι, ρε; Δεν ακούς;" (εκδόσεις ΚΨΜ), όπου είναι συγκεντρωμένα κείμενα από το blog της (http://blog.sofiakolotourou.gr/), ορισμένα απ' τα οποία έγιναν κόμικ απ' τον Σπύρο Δερβενιώτη.

Τι είναι η μεταγλωσσική κώφωση;

Είναι η απώλεια ακοής που εμφανίζεται αφού πρώτα το παιδί έχει κατακτήσει τον λόγο και την ομιλία (δηλ. μετά τα 3-4 χρόνια του). Εμείς οι μεταγλωσσικοί κωφοί συνεπώς μιλάμε κανονικά (αφού μιλούσαμε πριν χάσουμε την ακοή μας), ίσως με μια περίεργη (κατ’ άλλους «ξενική») χροιά στην ομιλία και επικοινωνούμε διαβάζοντας τα χείλη. Πολλοί από μας, όπως κι εγώ, δεν μάθαμε ποτέ μας τη νοηματική γλώσσα γιατί δεν μας χρειάστηκε στην επικοινωνία.

Πώς ήταν τα σχολικά σου χρόνια; Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστεί το σχολείο σε σένα (ή εσύ στο σχολείο);

Υπήρξα διαβαστερό παιδί, γι’ αυτό δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα στο σχολείο. Πήγαινα στο κανονικό σχολείο της γειτονιάς μου, καθόμουν πάντα στο πρώτο θρανίο, ενημέρωνα σχετικά τους δασκάλους και καθηγητές. Ήμουν πάντα άριστη μαθήτρια και τελείωσα το Λύκειο με 20. Το μόνο πρόβλημά μου ήταν πως δεν είχα μεγάλες παρέες (είναι δύσκολο να διαβάζεις τα χείλη σε περισσότερα από 3-4 άτομα ταυτόχρονα). Αυτός ήταν και ένας λόγος που διάβαζα, ώστε μέσω του γραπτού λόγου να αναπληρώσω ό,τι έχανα από τον προφορικό.

περισσοτερα
http://noimatiki.blogspot.com/2011/04/blog-post_28.html
.................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: