Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Πέθανε ο Λάκης Σάντας

Είχε κατεβάσει τη χιτλερική σημαία από την ΑκρόποληΑπεβίωσε το πρωί σε ηλικία 89 ετών μία εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο οποίος μαζί με τον Μανώλη Γλέζο είχαν κατεβάσει κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22/2 του 1922 στη Λευκάδα. Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο, κατέβασαν από το βράχο της Ακρόπολης τη χιτλερική σημαία.

«Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης», είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Ο Σάντας αργότερα εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ακολούθως στην ΕΠΟΝ και βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Το 1946 εξορίστηκε στην Ικαρία και κατόπιν στην Ψυττάλεια και στη Μακρόνησο. Διέφυγε στην Ιταλία και έπειτα στον Καναδά, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο και έζυσε μέχρι το 1962. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο».

newsbeast.gr
http://topeiraxtiri.blogspot.com/2011/04/blog-post_4543.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FBoIcR+%28.%29
..................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: