Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

DW: Βίαια επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο


Δυνάμεις της KFOR ανέλαβαν τον έλεγχο των δυο συνοριακών φυλακίων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου χθες το βράδυ σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Tο Βελιγράδι ζήτησε άμεση σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Η διένεξη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αυτές τις μέρες φαίνεται πως έχει ένα εμπορικό υπόβαθρο, στην πραγματικότητα όμως είναι πολιτικό. Πρόκειται για την αναγνώριση της σφραγίδας του τελωνείου του Κοσσυφοπεδίου γεγονός που θα σήμαινε παράλληλα και την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο κράτος.

Το Φεβρουάριο του 2008 όταν το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του, η κυβέρνηση στην Πρίστινα εισήγαγε και μια νέα τελωνειακή σφραγίδα καθώς και σημαία σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει την αυτονομία της.

Εντωμεταξύ περισσότερα από 70 κράτη έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ανάμεσά τους και πολλά ευρωπαϊκά. Το Βελιγράδι πάντως εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή ως σερβική επαρχία και ως εκ τούτου αρνείται να αναγνωρίσει την τελωνειακή σφραγίδα. Η απόφαση οδήγησε στην απαγόρευση εισαγωγών εμπορευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο προς τη Σερβία στο τέλος του 2008. Εμπορεύματα πάντως από τη Σερβία μπορούσαν να εισαχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.

Άνισο εμπορικό ισοζύγιο

Οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ άνισες. Η Σερβία εξάγει προς το Κοσσυφοπέδιο εμπορεύματα ύψους 300 εκ ευρώ, ενώ εισάγει εμπορεύματα αξίας μόλις 3 εκ ευρώ. Επιχειρήθηκε να λυθεί η διένεξη σχετικά με τη σφραγίδα με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα (20.07) οι συνομιλίες σταμάτησαν αιφνιδιαστικά. Κατόπιν αυτού η Πρίστινα αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση της εισαγωγής εμπορευμάτων από τη Σερβία.

Η Σερβία αντέδρασε έντονα και ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς χαρακτηρισε την απόφαση ως μια ‘απαράδεκτη και εχθρική πράξη’. Τόνισε παράλληλα πως η πράξη αυτή υποκινείται από ξένες δυνάμεις και στόχο έχει να εξαναγκάσει την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να προβεί στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Στην Πρίστινα αντίθετα η απαγόρευση εκλαμβάνεται ως πράξη ενός κράτους που ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Και ενώ γενικά η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κατάφερε να επιβάλει την απαγόρευση σε δυο τελωνειακούς σταθμούς αυτό δεν επετεύχθη. Αποτέλεσμα ήταν οι βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυο πλευρών και η παρέμβαση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Η KFOR έχει αναλάβει τώρα τον έλεγχο των δυο συνοριακών σταθμών ενώ πολλοί στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης δίνουν το παρών και η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Tο Βελιγράδι ζήτησε άμεση σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για να εξεταστούν τα βίαια επεισόδια.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle
http://www.skai.gr

http://pikri-sokolata.blogspot.com/2011/07/dw.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Pikri-sokolata+%28Pikri-Sokolata%29
...........................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: