Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πέθανε ο πρώην υπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Βιογραφικό

ioannis kefalogiannis

Διαβάστε πως απεβίωσε ο γνωστός κρητικός υπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Πλούσιο το βιογραφικό του πρώην υπουργού.

Βιογραφικό:

Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στις 6/12/1932 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, εργάστηκε ως επιμελητής και ως διευθυντής Παθολογικής Κλινικής. Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Το 1958, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνου με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, με την οποία επανεξελέγη το 1961 και το 1963, περίοδο κατά την οποία ήταν γραμματέας της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974), ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και υπήρξε εκ των ιδρυτών της οργάνωσης »Εθνική Δημιουργική Ομαλότητα», με συνέπεια την παραπομπή του στο στρατοδικείο.

Στη Μεταπολίτευση ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης πολιτεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία και, το 1976, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ ορκίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη, τον Μάιο του 1980.

Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, το 1989, διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης και με απόφασή του οδηγήθηκαν στην πυρά οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων της μεταπολεμικής περιόδου, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, που σχηματίστηκε τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και η διαφωνία του με τις αποφάσεις για ανάθεση της προμήθειας των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ συνετέλεσε στην πρόωρη πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας.

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ακολούθησε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης ανέλαβε υπουργός Τουρισμού και άνευ χαρτοφυλακίου, με αρμοδιότητα τα θέματα της Κρήτης. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1991, παραιτήθηκε από υπουργός Τουρισμού κατά την κυβέρνηση υπήρξε αποπομπή του από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του, δεν θέλησε να συνεργήσει στην εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων που θα κατέστρεφαν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας. Ο Ιωάννης Καραγιάννης επανήλθε στο κυβερνητικό σχήμα, τον Δεκέμβριο του 1992 ως υπουργός Εσωτερικών.

Το Φεβρουάριο του 2006, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε τον Ιωάννη Καραγιάννη ειδικό σύμβουλό του και στις εκλογές του 2007 σταμάτησε να πολιτεύεται, καθώς την έδρα στο νομό Ρεθύμνης διεκδίκησε η θυγατέρα του Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το Σεπτέμβριο του 2008, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή, για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και ψευδορκία, επειδή είχε ζητήσει από αστυνομικό να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο την κατάθεσή του σχετικά με κατηγορούμενο για εμπορία ναρκωτικών, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε. Μετά την απόφαση, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκεί τα καθήκοντα του άτυπου συμβούλου έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο. Τον Δεκέμβριο του 2008, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου για το ίδιο αδίκημα σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή.


Πηγή: http://www.fimes.gr/2012/01/ioannis-kefalogiannis-pethane-viografiko/#ixzz1k288Ih4W

Δεν υπάρχουν σχόλια: