Δεν παραιτείται τελικά
Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε δηλώσει στις περίπου δέκα το βράδυ ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου, ο Χ. Μουμπάρακ, στο διάγγελμά του, έκανε δεκτό πως δεν παραιτείται. Ο λαός της Αιγύπτου παραμένει στους δρόμους. Μήνυμα αλλαγής από τον Μπαράκ Ομπάμα. Συνεχής ενημέρωση (Pics)
Αναβάλλεται το τέλος της εποχής του Χόσνι Μπουμπάρακ, καθώς δεν παραιτείται τελικά, παρά τα όσα έλεγαν τα δειεθνή ΜΜΕ.
Αναμένονται αντιδράσεις από τον λαό ο οποίος διαδηλώνει μαζικά στους δρόμους της Αιγύπτου εδώ και 17 ημέρες.
Δείτε εδώ τι γίνεται τώρα στην πλατεία Ταχρίρ.
Το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά στην νεολαία την οποία χαρακτήρισε το μέλλον της χώρας.
Παράλληλα, έκανε αναφορά σε όσους θυσιάστηκαν λέγοντας πως οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες και εκείνοι οι οποίοι έκαναν τα εγκλήματα κατά της νεολαίας θα τιμωρηθούν από τον νόμο.
Είπε επίσης πως είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους, ενώ παραχώρησε εξουσίες στον αντιπρόεδρο, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Η ομαλή, η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει το Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε, χωρίς εκείνον ως υποψήφιο.
"Εκφράζω τη δέσμευσή μου να συνεχίσω και να προστατεύσω το σύνταγμα και το λαό και να μεταβιβάσω την εξουσία σε όποιον εκλεγεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές".
Ακόμη έστειλε μήνυμα πως δεν θα ανεχθεί επιταγές από το εξωτερικό.
"Ποτέ δεν υπέκυψα στις ξένες πιέσεις, πάντα εργαζόμουν για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, η πλειονότητα των Αιγύπτιων ξέρουν ποιος είναι ο Χόσνι Μουμπάρακ", τόνισε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι παρακολουθεί "στενά" την κατάσταση στην Αίγυπτο τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα για για αλλαγή στη χώρα, επειδή την ζητά ο λαός.
"Είναι η στιγμή του μετασχηματισμού επειδή ο λαός ξεσηκώθηκε ζητώντας αλλαγή. Κυρίως πρόκειται για τον ξεσηκωμό των νέων. Θέλουμε όλοι οι Αιγύπτιοι να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν να γίνει μια ομαλή και συντεταγμένη αλλαγή" τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Λαοθάλασσα στην πλατεία Ταχρίρ
Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους που οδηγούν σ' αυτήν καθώς όλοι οι πολίτες στην Αίγυπτο αναμένουν την επικείμενη ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια στρατιωτική ηγεσία στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ φωνάζει: "Πολιτική διακυβέρνηση και όχι στρατιωτική".
Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και υψηλοβαθμοι αξιωματικοί του στρατού προανήγγειλαν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα απευθύνει σύντομα διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό, ικανοποιώντας τα αιτήματα του αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πιθανότατα θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου δήλωσε στο BBC πως "ελπίζει" ότι πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει εντός της ημέρας την εξουσία του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.
Από τα χαράματα κιόλας, οι διαδηλωτές φώναζαν "Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος". Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες των "μαρτύρω,των θυμάτων της εξέγερσης, που ανέρχονται στους 300 ανθρώπους από την αρχή των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αγνοώντας τις απειλές περί στρατιωτικού νόμου, οι διαδηλωτές στήνουν περισσότερα αντίσκηνα στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ επισείει την απειλή του στρατού πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών, βεβαιώνοντας ότι ο στρατός θα παρέμβει "σε περίπτωση χάους, για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του".
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες Αιγυπτίων, χρεώνεται σε στρατιωτικούς η μυστική κράτηση διαδηλωτών και ο βασανισμός κάποιων εξ αυτών.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, ότι η προχωρημένη ηλικία του Χόσνι Μουμπάρακ και η αβεβαιότητα για το ποιος θα τον διαδεχτεί, είναι κάποιοι από τους λόγους της λαϊκής εξέγερσης.
Τα τανκς παραμένουν κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, ενώ οι δύο προσβάσεις που οδηγούν στο Κοινοβούλιο έχουν αποκλειστεί.
"Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις"
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Άχμεντ Σαφίκ, υποστήριξε απόψε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση.
"Δεν εχουν ληφθεί αποφάσεις από τον πρόεδρο. Όλα είναι φυσιολογικά. Όλα είναι ακόμη στα χέρια του προέδρου", είπε ο Σαφίκ στο αιγυπτιακό κανάλι Nile TV. "Ο ανώτατος ηγέτης (σ.σ. ο Μουμπάρακ) είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο", πρόσθεσε. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Χουσέιν Ταντάουι.
Συλλήψεις και κακοποίηση διαδηλωτών
Η HRW ανέφερε ότι έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις βασανιστηρίων. Ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκε ισχυρίστηκε ότι είδε αξιωματικούς του στρατού να κάνουν ηλεκτροσόκ σε τουλάχιστον 12 κρατούμενους την 1η Φεβρουαρίου.
Ο στρατός πάντως διαψεύδει ότι κακοποίησε διαδηλωτές. "Οι ένοπλες δυνάμεις εμμένουν στην αρχή της προστασίας των ειρηνικών διαδηλωτών και ποτέ δεν πυροβόλησαν, ούτε πρόκειται να το κάνουν, εναντίον τους", είπε πηγή προσκείμενη στο στρατό.
Η HRW υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 119 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου αναπτύχθηκε στις πόλεις ο στρατός. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διαδηλωτές, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο πόσοι άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση.
news247.gr/kosmos/news/para_tis_diarroes_paramenei_o_moymparak.774986.html
.......................................................................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου