Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

8 προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο


του Γιώργου Κόκουβα
Το «φεστιβάλ» καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι πολύ μακριά από εμάς –για την ακρίβεια μερικές εκατοντάδες ναυτικά μίλια πιο νότια- μας έκανε συνειρμικά να θυμηθούμε τους χειρότερους δυνάστες της ιστορίας. Ωστόσο, -καθότι αισιόδοξα πνεύματα- θεωρούμε ότι πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο τους «χασάπηδες» που πέρασαν από τον πλανήτη, αλλά και τους ανθρώπους που με την προσωπικότητά τους άνοιξαν νέους ορίζοντες στο πολύπαθο είδος μας και έβαλαν το λιθαράκι τους (ή την… κοτρώνα τους ενίοτε) σε ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Δείτε ποιες εμπνευσμένες μορφές συνέχισαν να εμπνέουν τον κόσμο μας και μετατράπηκαν σε σύμβολα στις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μαχάτμα Γκάντι
«Να στεγνώσει κάθε δάκρυ από κάθε μάτι». Αυτός ήταν ο ευγενικός σκοπός που ακολούθησε με τα βήματά του ο Mohanda Gandhi. Γεννημένος το 1869, μετονομάστηκε από έναν Ινδό ποιητή σε Mahatma, που σημαίνει «μεγάλη ψυχή», καθώς, αφού σπούδασε νομικά, επέστρεψε στην βρετανοκρατούμενη Ινδία για να «σπείρει τον ιό» της αγάπης και της αποστροφής προς κάθε είδους καταπίεση. Το 1947, ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί από το χέρι ινδουιστή που μάλλον δεν είχε καταλάβει τι πρέσβευε ο Γκάντι, κατόρθωσε την ανεξαρτησία για την Ινδία και έμεινε για πάντα στην μνήμη του κόσμου ως ο πράος πολιτικός και πνευματικός ηγέτης που ενέπνευσε πολλούς καταπιεσμένους λαούς.

περισσοτερα
http://grizosgatos.blogspot.com/2011/03/8_4871.html
.....................................................................................................................................................................



Δεν υπάρχουν σχόλια: