Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Εφυγε ο ζωγράφος των αρχαίων σπαραγμάτων

Ο ζωγράφος και χαράκτης Σαράντης Καραβούζης, εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής με ευδιάκριτο, στο σύνολο του έργου του, ένα ζωηρό εικαστικό ενδιαφέρον για τα σπαράγματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 73 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 14.30 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Σαράντης Καραβούζης που είχε, επίσης, ασχοληθεί με το σχέδιο, τη σκηνογραφία και τη μικρογλυπτική γεννήθηκε το 1938. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι.

Από τη δεκαετία του '60 είχε αρχίσει να μελετά την ελληνική τέχνη και το 1971 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί «Ωρα». Στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυρίως στο Παρίσι.

Το έργο του αποπνέει μια αίσθηση ερημίας και ονείρου, με χαρακτηριστικό του τη συνάντηση ερειπίων από διαφορετικές εποχές (αρχαιοελληνικά μνημεία και αγάλματα) με οικεία, καθημερινά αντικείμενα. Στοιχεία που ενισχύουν στη ζωγραφική του ένα είδος αναστοχασμού, μυστηρίου αλλά και ειρωνείας. Η αγάπη του για τα σύγχρονα αντικείμενα έχει αποτυπωθεί και στις πολυάριθμες νεκρές φύσεις του.

Οι πιο πρόσφατες παρουσιάσεις της δουλειάς του ήταν το 2008 στο Ιδρυμα Π.& Μ. Κυδωνιέως στην Ανδρο (μαζί με έργα του Δ. Γέρου) και το 2009 στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Εργα του βρίσκονται μεταξύ άλλων στις συλλογές του Μουσείου Γουλανδρή και του παρισινού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: