Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Πίνα Μπάους στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χορού (29 Απριλίου) το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει την Τρίτη 3 Μαϊου 2011, τρεις ταινίες από και με την Pina Bausch.


«Δεν μ’ ενδιαφέρει πώς κινούνται οι άνθρωποι, αλλά αυτό που τους (συν) κινεί»

Pina Bausch


"Αναζητώντας το χορό" – Το διαφορετικό Θέατρο της Pina Bausch (1993, 29´)
Ντοκιμαντέρ της Patricia Corboud

Ένα πορτρέτο της Pina Bausch και του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, με σχόλια της Pina Bausch, αποσπάσματα από τις χορογραφίες της και αναλύσεις του κριτικού χορού Jochen Schmidt. Το 1973 ανέλαβε η Pina Bausch τη διεύθυνση του Μπαλέτου του Βούπερταλ, αναδεικνύοντάς το στη συνέχεια σ’ ένα από τα κορυφαία του κόσμου.
Το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα 20 πρώτα χρόνια της πορείας της, φέρνοντας την ίδια μπροστά στην κάμερα και δείχνοντας αποσπάσματα από τα έργα: Arien, Kontakthof, Ιεροτελεστία της Άνοιξης, Κυανοπώγων, Το παράπονο της αυτοκράτειρας κ.ά.
(σε αγγλική γλώσσα)

"Café Müller" (1987, 50´)
Σκηνοθεσία: Pina BauschΈνα πορτρέτο της Pina Bausch και του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, με σχόλια της Pina Bausch, αποσπάσματα από τις χορογραφίες της και αναλύσεις του κριτικού χορού Jochen Schmidt. Το 1973 ανέλαβε η Pina Bausch τη διεύθυνση του Μπαλέτου του Βούπερταλ, αναδεικνύοντάς το στη συνέχεια σ’ ένα από τα κορυφαία του κόσμου.
Το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα 20 πρώτα χρόνια της πορείας της, φέρνοντας την ίδια μπροστά στην κάμερα και δείχνοντας αποσπάσματα από τα έργα: Arien, Kontakthof, Ιεροτελεστία της Άνοιξης, Κυανοπώγων, Το παράπονο της αυτοκράτειρας κ.ά.
(σε αγγλική γλώσσα)

"Café Müller" (1987, 50´)
Σκηνοθεσία: Pina Bausch

Κινηματογραφημένη παράσταση του Χοροθεάτρου του Wuppertal σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο Wuppertaler Tanztheater το 1978. Οι άριες από τα έργα του Henry Purcell «The Fairy Queen» και «Διδώ και Αινείας» συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους.
Ίσως να είναι η πιο προσωπική δουλειά της Pina Bausch. Ίσως σε κανένα άλλο έργο της να μην έχει εκφράσει με τόση θλίψη το θέμα που αποτελεί τον πυρήνα των χορογραφιών της: Την αναζήτηση ασφάλειας κι αγάπης.
Όμως, στην ασταμάτητη κι επίμονη αυτή αναζήτηση δεν κρύβεται μόνον η θλίψη, αλλά και η δύναμη και η θέληση του ανθρώπου να μην παραιτηθεί, να μην αφήσει την απελπισία να τον βγάλει από το δρόμο της αναζήτησης.
Οι άριες που διαλέγει η Pina Bausch προσδίδουν στο έργο μελαγχολική και ονειροφαντασιακή ατμόσφαιρα, καθώς εκφράζουν τον πόνο του χωρισμού, το πένθος και την απόγνωση.

Οι ερμηνευτές: Malou Airaudo, Pina Bausch, Jan Ninarik, Dominique Marcy, Mezareth Panadero, Jean Laurent Sasportes.

"Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης" (1978, 36´)
Σκηνοθεσία: Pina Bausch, Pit Weyrich
Μουσική: Igor Strawinsky

Με το Χοροθέατρο του Βούπερταλ (Tanztheater Wuppertal)

Η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Igor Strawinsky συγκαταλέγεται σ’ εκείνα τα μουσικά έργα που μεταφέρονται χορογραφικά πολύ συχνά στη σκηνή. Η χορογραφία της Pina Bausch θεωρείται ως η πιο ριζοσπαστική και πιο συγκινητική που έχει γίνει ποτέ. Και στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» πραγματεύεται η Pina Bausch το βασικό της θέμα: Τη φαινομενικά ανυπέρβλητη αποξένωση μεταξύ των δυο φύλων. Ακολουθώντας το βαθύ πιστεύω της χορογράφου - ότι χορός σημαίνει να φτάνεις στα όρια, είτε από χαρά είτε από πόνο, έτσι να που να γεννιέται κάτι νέο – οι χορευτές ερμηνεύουν το έργο σαν να χόρευαν για την ίδια τους τη ζωή.

«Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» παρουσιάζεται συνήθως μαζί με το Café Müller.

Είσοδος ελεύθερη, έναρξη 20.30
http://entertainment.in.gr/html/ent/887/ent.104887.asp
.........................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: