Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ντουμπάι: Η πόλη της υπερβολής



Ο,τι και να πει κανείς για το Ντουμπάι είναι λίγο και αδυνατεί να αποδώσει ακόμα και στο ελάχιστο τη χλιδή και τον πλούτο της κοσμοπολίτικης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υπερπολυτελή ξενοδοχεία πολλών αστέρων, εξαιρετικά εστιατόρια, έντονη νυχτερινή ζωή, πανέμορφες παραλίες, ασφάλεια και υποδειγματική αραβική φιλοξενία έχουν μεταμορφώσει το άλλοτε άσημο ψαροχώρι του Αραβικού Κόλπου σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη, ένα first class resort για τουρίστες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.


Ο ουρανοξύστης Burj Dubai είναι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου (824,55 μ.) και  άνοιξε τις πύλες του στις 4 Ιανουαρίου του 2010.
Ο ουρανοξύστης Burj Dubai είναι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου (824,55 μ.) και
άνοιξε τις πύλες του στις 4 Ιανουαρίου του 2010.

Την τελευταία δεκαετία, το εξωτικό Ντουμπάι είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός του πλανήτη. Πώς επιτεύχθηκε, άραγε, πάνω στην καυτή, γυμνή άμμο της αραβικής ερήμου να δημιουργηθεί -κυριολεκτικά από το τίποτα- ένας από τους ιδανικότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών;

Ηλιοθεραπεία στις παραλίες του Ντουμπάι με φόντο το εκπληκτικό «Burj-al-Arab».
Ηλιοθεραπεία στις παραλίες του Ντουμπάι με φόντο το εκπληκτικό «Burj-al-Arab».

Τα πράγματα είναι απλά: κτίζεις μερικά από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέρεις υπηρεσίες εξυπηρέτησης υψηλού επιπέδου, ενισχύεις τον άκρατο καταναλωτισμό δημιουργώντας εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα, φτιάχνεις υποδομές και εγκαταστάσεις που συναγωνίζονται -και πολλές φορές ξεπερνούν- τις αντίστοιχες δυτικές και επιβάλλεις μηδενική φορολογία!

Το Ντουμπάι προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων και επιλογών, τόσο για τους οπαδούς της περιπέτειας όσο και για τους λάτρεις της χαλάρωσης και της καλοπέρασης. Βόλτες με καμήλες στην έρημο, εξορμήσεις με τζιπ 4x4 στους αμμόλοφους, κολύμπι και windsurfing στα ζεστά νερά του Αραβικού κόλπου, shopping therapy στα παζάρια και τα υπερμοντέρνα malls της πόλης, δείπνο σε έθνικ εστιατόρια πολυτελείας ή στην έρημο μέσα σε σκηνές βεδουίνων, σκι σε κλειστό (indoor) χιονοδρομικό κέντρο και φολκλορικοί χοροί της κοιλιάς με παραδοσιακή αραβική μουσική, είναι μερικές από τις εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες σε όσους ταξιδέψουν στον τεχνητό παράδεισο του Ντουμπάι.

Σχεδιάζουν το μέλλον χωρίς πετρέλαιο
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ιδρύθηκαν το 1971 και αποτελούνται από 7 εμιράτα: το Abu Dhabi, το Ajman, το Dubai, το Fujairah, το Ras al-Khaimah, το Sharjah και το Umm al-Quwain. Το κάθε εμιράτο είναι ανεξάρτητο και αυτοτελές, διατηρεί τη δική του ταυτότητα και ακολουθεί αυτόνομη οικονομική πορεία.

Το Ντουμπάι είναι η πρωτεύουσα του δεύτερου σε έκταση εμιράτου (3.900 τετρ. χλμ.) και είχε την τύχη να διοικείται από ηγέτες με διορατικότητα, την οικογένεια των σεΐχηδων Al Maktoum. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου, ξεκίνησε η υλοποίηση ενός τεράστιου αναπτυξιακού προγράμματος, με την κατασκευή σχολείων, οικιστικών συγκροτημάτων, νοσοκομείων και οδικών δικτύων.

Επίσης, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου δόθηκε από τον σεΐχη Rashid bin Saeed Al Maktoum για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν διαπιστώθηκε ότι ο μαύρος χρυσός δεν είναι τελικά αστείρευτος, οι γιοι του σεΐχη Rashid -θέλοντας να αποδεσμεύσουν την οικονομική ανάπτυξη του εμιράτου από τα περιορισμένα πλέον αποθέματα πετρελαίου- επένδυσαν σε άλλες πηγές πλούτου, όπως τον τουρισμό, το εμπόριο και την οικοδομική δραστηριότητα. Αυτή ήταν η αρχή μιας αλματώδους ανάπτυξης που μεταμόρφωσε το εμιράτο και άλλαξε άρδην τα οικονομικά δεδομένα στον χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Οι μεγάλες ζώνες ελεύθερου εμπορίου προσέλκυσαν πλήθος πολυεθνικών εταιρειών, ο κατασκευαστικός οργασμός (ο μεγαλύτερος στην ανθρώπινη ιστορία) γέμισε το Ντουμπάι με υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ουρανοξύστες, ενώ οι τουρίστες από 600.000 το 1992, έφτασαν το 2009 τους 13.000.000!

Το ψηλότερο, το ακριβότερο, το πιο χλιδάτο
Από μια μικρή άσημη πολιτεία της ερήμου, το Ντουμπάι μεταμορφώθηκε σε μια μοντέρνα «Πόλη της υπερβολής», που κυνηγά πλέον το μεγαλύτερο, το ψηλότερο, το ακριβότερο, το πιο χλιδάτο. Εδώ βρίσκεται το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο (Burj Dubai), το μεγαλύτερο τεχνικό νησί (Palm Island), το μεγαλύτερο τεχνητό χιονοδρομικό κέντρο (Ski Dubai) και το μεγαλύτερο Shopping Mall στον κόσμο (Emirate Mall).

Ακόμα και τα ξενοδοχεία στο Ντουμπάι αποτελούν από μόνα τους αξιοθέατα, και μάλιστα μοναδικά. Το «Burj-al-Arab» (Αραβικός Πύργος) είναι το ψηλότερο επτά (!) αστέρων ξενοδοχείο στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν του Ντουμπάι, μοιάζει με πανί ιστιοφόρου, υψώνεται 321 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η ξενάγηση στο εσωτερικό του στοιχίζει 70 Euro το άτομο!

Εξίσου φαντασμαγορικό είναι και το κοντινό ξενοδοχείο «Madinat Jumeirah», η φημισμένη «Βενετία» του Ντουμπάι, με τις λίμνες και τα τεχνητά κανάλια.

περισσοτερα

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12105&subid=2&pubid=61124951
................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: