Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Βαριές ποινές για την "κομπίνα" στην Dubai Islamic Bank

Βαριές ποινές για την  κομπίνα  στην Dubai Islamic BankΓια μεγάλης έκτασης απάτη σε βάρος της κρατικής τράπεζας Dubai Islamic Bank καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης δύο πρώη στελέχη της τράπεζας και τέσσερις επιχειρηματίες.
Και οι έξι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές 10ετούς κάθειρξης από δικαστήριο του Ντουμπάι, ενώ τους επεβλήθη πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίου ντίρχαμ (περίπου 496 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), δηλαδή στο ποσό που σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπεξαίρεσαν συνολικά από τα ταμεία της τράπεζας.
Νομικές πηγές σχολίασαν ότι είναι η ετυμηγορία σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικής απάτης, που έγινε ποτέ στο Ντουμπάι, ένα μεγάλο χρηματιστηριακό και τουριστικό, συγχρόνως, σημείο του πλανήτη.
Τα δύο πρώην στελέχη της Dubai Islamic bank είναι Πακιστανοί και συνελήφθησαν από τις αρχές του Ντουμπάι στη διάρκεια του 2008. Τις διαδοχικές υπεξαιρέσεις μεγάλων κάθε φορά ποσών έκαναν με τη βοήθεια πλαστογραφημένων τραπεζικών παραστατικών και τη συνδρομή των τεσσάρων επιχειρηματιών.
Η κυβέρνηση στο Ντουμπάι έχει ποσοστό 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της Dubai Islamic Bank. Κατόπιν αυτού, στο κατηγορητήριο συμπεριελήφθη η κατηγορία της "βλάβης στα κρατικά συμφέροντα".
Εξ άλλου, τα δύο πρώην στελέχη δικάστηκαν με χρήση των διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που επιβάλλει αυστηρότερες ποινές γιά τα ίδια ποινικά αδικήματα στους δημόσιους υπαλλήλους, σε σύγκριση με τους πολίτες.
Οι επιχειρηματίες είναι ένας Αμερικανός, ένας Τούρκος και δύο Βρετανοί. Καταδικάστηκαν γιά "συνέργεια" στις καταδικαστέες πράξεις των δύο πρώην στελεχών της δημόσιας τράπεζας.
Ο Τούρκος κι ο Αμερικανός καταδικάστηκαν "ερήμην"--έχουν διαφύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο Ντουμπάι από το 2008 και μετά στο πλαίσιο μεγάλης δημόσιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς υιοθετήθηκε --τον Δεκέμβριο του 2009-- ειδική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ο δράστης οικονομικού εγκλήματος μπορεί να καταδικαστεί έως και σε 20 έτη κάθειρξη.
Η ειδική νομοθεσία κυρώθηκε λίγο αφότου ο κρατικός επενδυτικός όμιλος Dubai World κήρυξε χρεοκοπία, για ένα ποσό ίσον με 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο νέος διακανονισμός εξόφλησης γιά την ολική εξόφληση του ποσού αυτού επήλθε, μετά από μακρές διαβουλεύσεις με τους πιστωτές, στα τέλη του 2010.

www.ethnos.gr

http://amanpoiare.blogspot.com/2011/04/dubai-islamic-bank.html
.................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: