Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η Μήδεια χορεύει σε παγκόσμια πρώτη στη Σύρο

Το βασισμένο σε μουσική Μ. Θεοδωράκη μπαλέτο στο 7ο Φεστιβάλ Αιγαίου

Η Μήδεια χορεύει σε παγκόσμια πρώτη στη Σύρο
Η Μαρία Κουσουνή ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο «Η επιλογή της Μήδειας»




Αθήνα
«Η επιλογή της Μήδειας» είναι ο τίτλος του - βασισμένου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη - μπαλέτου που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια «πρώτη» στις 22, 23 και 24 Ιουλίου στη Σύρο, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Αιγαίου. Την χορογραφία υπογράφει ο ιταλός Ρενάτο Τσανέλα, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου της Κρατικής Οπερας της Βιέννης και γνωστός για τις συνεργασίες του με διεθνούς φήμης αστέρες του μπαλέτου όπως ο Ρομπέρτο Μπόλε, ο Βλαντίμιρ Μάλαχοφ, η Κάρλα Φράτσι.

Το μπαλέτο βασίζεται στην όπερα «Μήδεια» του Θεοδωράκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Κουσουνή (Μήδεια) και ο Ντανίλο Ζέκα (Ιάσων) του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πλαισιωμένοι από χορευτές του μπαλέτου του Βερολίνου, της Οπερας της Βιέννης αλλά και της συριανής χοροθεατρικής ομάδας «Ακροποδητί».

Πεντακόσιοι καλλιτέχνες - μουσικοί, λυρικοί τραγουδιστές, χορωδοί και χορευτές - θα συμμετάσχουν συνολικά στις εκδηλώσεις του εφετινού Φεστιβάλ Αιγαίου το οποίο θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 25 Ιουλίου. Κεντρικός άξονας της διοργάνωσης παραμένει το θέατρο «Απόλλων» κι ωστόσο εφέτος θα επεκταθεί και σε άλλους δημόσιους χώρους της πόλης: την πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο - έργο του Τσίλερ - αλλά και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην συνοικία «Βαπόρια».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, ξεχωρίζει το ανέβασμα της δημοφιλούς όπερας «Τραβιάτα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τσανέλα και μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Πίτερ Τιμπόρις (12,14,16 Ιουλίου). Στον ρόλο της Βιολέτα εμφανίζεται η διεθνούς φήμης ρωσίδα σοπράνο Νατάλια Ουσάκοβα και του Αλφρέντο ο ισπανός τενόρος Ισραελ Λοζάνο.

Η διάσημη - ελληνικής καταγωγής - αμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη παρουσιάζει τον μονόλογο «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν στις 19 και 20 Ιουλίου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ολοκληρώνουν ένα αφιέρωμα στη χορωδιακή μουσική (13,15 Ιουλίου), η συναυλία με έργα Γκούσταφ Μάλερ στις 15 Ιουλίου καθώς και η παρουσίαση του δημοφιλούς έργου του Ορφ «Κάρμινα Μπουράνα» από κοινού με αποσπάσματα από τη σουίτα «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη (17 Ιουλίου).

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=401633
.................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: