Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Εξετάσεις αίματος..Φυσιολογικές τιμές..

Ενας καλός φίλος μου ζήτησε να γράψω τις φυσιολογικές τιμές των διαφόρων κλινικών εξετάσεων ρουτίνας, που κάνουμε περιοδικά, για να ελέγξουμε την..γκρίζα κατάσταση της υγείας μας..

Ο κ.Ι.Γρατσίας, πολύ ειδικότερος εμού στο χώρο αυτό, όπως μπορείτε να δείτε στο τέλος του σημειώματος, σχολίασε με τον καλύτερο τρόπο , επισημαίνοντας ότι :

δεν υπάρχουν ‘φυσιολογικές τιμές’ αλλά ‘τιμές αναφοράς’ που ανταποκρίνονται σε στατιστικό εύρος τιμών σε άτομα χωρίς παθολογία ( πολλοί φυσιολογικοί έχουν τιμές εκτός των τιμών αναφοράς ).
Έτσι κάτι που πρέπει να τονισθεί είναι ότι μπορεί να έχουμε ένα εξαιρετικά ασθενή με ‘φυσιολογικές’ τιμές και ένα υγιή με ‘παθολογικές’ τιμές αναλύσεων.
Η μετάφραση των αποτελεσμάτων γίνεται από τον κατάλληλο ιατρό, σε σύγκριση με το ιστορικό του εξεταζόμενου, σε συνεκτίμηση όπως ορθά αναφέρεται, με άλλα κλινικά δεδομένα και εξετάσεις…

Αυτά ανέφερε ο κ. Γρατσίας, που είναι ο,τι εννοούσα μιλώντας για ιδανικές τιμές, δηλαδή ξεχωριστές για τον κάθε εξεταζόμενο, που θα αξιολογηθούν απ το γιατρό του, που εννοείται θα γνωρίζει το ακριβές ιστορικό του.

Παρακάτω αναφέρω τίς κυριώτερες απ αυτές, με την υποσημείωση, οτι εμείς οι έλληνες κάνουμε απίστευτα πολλές άχρηστες εξετάσεις, και το κυριώτερο άνευ αποχρώντος λόγου..έτσι γιατί μας το ειπαν..Και οι γιατροί, δυστυχώς, χωρίς να το σκεφτούν πολύ, υποχωρούν στις πιέσεις των ασθενών τους και τις παραγγέλουν..
Είναι τραγικά αστείο, όμως στην ελλάδα, γίνονται χιλιάδες..στεφανειογραφίες , κυριολεκτικά άνευ λογου, μια μικρή πάχυνση ενός αγγείου, που δεν ελέγχεται απ τον υπέρηχο, κι αμέσως, αξονική, ή στεφανειογραφία..

Πέρα τούτων ας μην ξεχνάμε ότι:


read more

http://kosmaser.wordpress.com/2010/03/30/%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AD/

.....................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: