Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το κόκκινο χρώμα στις γυναίκες προσελκύει τους άνδρες περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα και τους κάνει να νιώθουν πιο ερωτικά γι’ αυτές, χωρίς μάλιστα να έχουν καν επίγνωση του αφροδισιακού ρόλου που παίζει το κόκκινο χρώμα. Μια άλλη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι οι διαιτητές υποσυνείδητα μεροληπτούν στις κρίσεις τους υπέρ των αθλητών που είναι ντυμένοι στα κόκκινα.
Flash Player ad. : 10.2.153 - (src:http://ebusiness-interactive.forthnet.gr/nova/blockbusters_April11/300x250.swf)
Τα πέντε νέα πειράματα ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, υπό τον καθηγητή Άντριου Έλιοτ, αποτελούν την πρώτη επιστημονική απόδειξη για τη σύνδεση - ορατή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - του κόκκινου χρώματος με τον έρωτα. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν πιο επισταμένα τη σχέση ανάμεσα στα χρώματα και τη συμπεριφορά.
H έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Journal of Personality and Social Psychology" (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας), αναφέρει ότι η αισθησιακή προτίμηση των ανδρών στο κόκκινο, πέρα από τις όποιες κοινωνικές αιτίες, έχει και βαθιές βιολογικές ρίζες, καθώς μια ανάλογη προτίμηση έχει ήδη αποδειχτεί στους αρσενικούς πίθηκους όταν βλέπουν κόκκινο στα θηλυκά. Με άλλα, λόγια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, "τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν αυτό που πολλές γυναίκες εδώ και καιρό υποπτεύονταν και ισχυρίζονταν - ότι οι άνδρες έχουν αντιδράσεις ανάλογες με των ζώων στο σεξουαλικό τομέα".
Οι εθελοντές έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε φωτογραφίες γυναικών που φορούσαν διάφορα χρώματα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου "αν έβγαινες σε ραντεβού για πρώτη φορά με αυτή τη γυναίκα, πόσα χρήματα θα ήσουν διατεθειμένος να χαλάσεις;". Με σημαντική διαφορά, οι γυναίκες με τα κόκκινα αξιολογήθηκαν ως πιο ελκυστικές και σεξουαλικά επιθυμητές (και ικανές να ανοίξουν περισσότερο το πορτοφόλι ενός άνδρα!). Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά επίσης στη βιομηχανία της μόδας, το σχεδιασμό των προϊόντων και την προώθησή τους μέσω του μάρκετινγκ.
Η επίδραση του κόκκινου αφορά μόνο τους άνδρες και δεν ισχύει αντίστροφα, δηλαδή οι άνδρες με τα κόκκινα δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσελκύσουν μια γυναίκα (μάλλον το αντίθετο...). Επίσης το κόκκινο δεν αυξάνει την ελκυστικότητα των γυναικών στα μάτια άλλων γυναικών, αλλά ούτε βελτιώνει την γνώμη των ανδρών για άλλα χαρακτηριστικά των γυναικών, όπως η εξυπνάδα ή η ευγένεια.
Μια άλλη έρευνα εξάλλου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη), από ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου του Μίνστερ, υπό τον ψυχολόγο Νόρμπερτ Χάγκεμαν, έδειξε ότι οι διαιτητές προτιμούν τους αθλητές που είναι ντυμένοι στα κόκκινα και τείνουν να τους ευνοούν.
Είχε προηγηθεί έρευνα, το 2005, στο περιοδικό "Nature", που ανέφερε ότι οι αθλητές στα κόκκινα σε αθλήματα όπως το τάε κβο ντο και η πάλη στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, τα πήγαν σαφώς καλύτερα από τους αντιπάλους τους στα μπλε. Η ερμηνεία που έδινε εκείνη η έρευνα ήταν ότι, επειδή το κόκκινο είναι χρώμα που σχετίζεται με την κυριαρχία και την επιθετικότητα, δίνει υποσυνείδητα ώθηση σε όποιον το φορά ή, αντίθετα, εκφοβίζει τον αντίπαλο.
Όμως η νεότερη γερμανική έρευνα αναφέρει ότι η ερμηνεία αυτή αγνοεί τον κρίσιμο παράγοντα της διαιτησίας. Όπως επισημαίνει, σε αθλήματα όπου τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα για το διαιτητή, ο οποίος αδυνατεί να κρίνει σωστά, τείνει να έχει μια υποσυνείδητη προκατάληψη υπέρ των αθλητών με τα κόκκινα.
Σε ένα έξυπνο πείραμα, 42 έμπειροι διαιτητές τάε κβο ντο παρακολούθησαν βιντεοκλίπ αγώνων του αθλήματός τους, όπου σε πρώτη φάση οι δύο αντίπαλοι φορούσαν τα πραγματικά χρώματά τους (κόκκινο ή μπλε), αλλά σε δεύτερη φάση, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες έδειξαν στους διαιτητές τα ίδια βιντεοκλίπ, έχοντας όμως πριν αντιστρέψει με ψηφιακό τρόπο το χρώμα των αθλητών (οι κόκκινοι είχαν γίνει μπλε και το αντίστροφο), χωρίς οι διαιτητές να γνωρίζουν το τρικ.
Τελικά, οι αθλητές με τα κόκκινα πήραν συνολικά και στις δύο φάσεις του πειράματος 13% περισσότερους βαθμούς υπέρ τους. Οι αθλητές που ξεκίνησαν με μπλε πήραν περισσότερους βαθμούς, όταν αργότερα εμφανίστηκαν με κόκκινα, ενώ οι αθλητές που ξεκίνησαν με κόκκινα, πήραν λιγότερους πόντους όταν στη συνέχεια έπαιξαν με μπλε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η -αποδεδειγμένη πλέον- υποσυνείδητη προκατάληψη υπέρ του κόκκινου πιθανώς θα δικαιολογούσε μέχρι και την κατάργηση του κόκκινου χρώματος σε επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, ώστε να εξαλειφθεί το υπόγειο αυτό πλεονέκτημα για τους αθλητές που κληρώνονται να παίξουν με αυτό το χρώμα.
Μετά από λίγο μαθαίνεις την ανεπαίσθητη διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι και να αλυσοδένεις μια ψυχή.
Και μαθαίνεις πως Αγάπη δε σημαίνει στηρίζομαι Και συντροφικότητα δε σημαίνει ασφάλεια
Και αρχίζεις να μαθαίνεις πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια Και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις
Και αρχίζεις να δέχεσαι τις ήττες σου με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ορθάνοιχτα Με τη χάρη μιας γυναίκας και όχι με τη θλίψη ενός παιδιού
Και μαθαίνεις να φτιάχνεις όλους τους δρόμους σου στο Σήμερα, γιατί το έδαφος του Αύριο είναι πολύ ανασφαλές για σχέδια …και τα όνειρα πάντα βρίσκουν τον τρόπο να γκρεμίζονται στη μέση της διαδρομής.
Μετά από λίγο καιρό μαθαίνεις… Πως ακόμα κι η ζέστη του ήλιου μπορεί να σου κάνει κακό.
Έτσι φτιάχνεις τον κήπο σου εσύ Αντί να περιμένεις κάποιον να σου φέρει λουλούδια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου