Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Καταθέσεις: μαζικές αναλήψεις άδειασαν τα ταμεία

oura-se-trapeza

Πώς άδειασαν σε λίγες ώρες τα ταμεία των τραπεζών και γιατί επικράτησε πανικός και οι καταθέτες έκαναν μαζικές αναλήψεις.

Την ώρα που τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο κρίσιμο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, εκατοντάδες πολίτες έτρεχαν πανικόβλητοι στις τράπεζες πραγματοποιώντας μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων τους.

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, ιδίως μετά απειλές τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ για μη εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, οδήγησαν τους καταθέτες σε κινήσεις πανικού προσπαθώντας να προστατεύσουν τα εισοδήματα τους.

Εξάλλου, οι προειδοποιήσεις και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, περί στάσης πληρωμών από τον Ιούλιο σε περίπτωση μη χορήγησης της πέμπτης δόσης, έχει πυροδοτήσει από τις αρχές της εβδομάδας την έντονη ανησυχία των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάρτιο το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε στα 199 δισ. ευρώ από 201,9 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 10,4 δισ. ευρώ. οξύνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.



Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/05/adeia-tameia-trapezon-mazikes-analipseis/#ixzz1NaJgKhxn
...............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: