Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Oι Πόντιοι του Αραμ Βαρταν“Ο Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν”, τιτλοφορείται η θεατρική παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει, στις 28 Μαΐου, η Θεατρική Ομάδα “Οι Χαραμήδες” του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης Σερρών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που τελούνται κάθε χρόνο στην Αναγέννηση.

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στην πραγματική ιστορία των προγόνων των σημερινών Ποντίων της Αναγέννησης Σερρών, οι οποίοι έζησαν για 40 ολόκληρα χρόνια, από το 1878 έως το 1918, στο Κυβερνείο του Καρς και συγκεκριμένα στο χωριό Αράμ-Βαρτάν, το οποίο, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1918, όταν η περιοχή του Καρς παραδόθηκε στους Τούρκους.

Η ζωή των Ποντίων στο Κυβερνείο του Καρς, ο διωγμός τους από τους Τούρκους, η “Οδύσσεια” τους στα βάθη της Ρωσίας και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και όλες οι περιπέτειες που αυτοί πέρασαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν εν τέλει στο χωριό που σήμερα ονομάζεται Αναγέννηση, αναβιώνουν στη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση.

Να σημειωθεί ότι πέρα από το Νομό Σερρών και, συγκεκριμένα, το χωριό Αναγέννηση, αρκετοί Πόντιοι προερχόμενοι από το Αράμ-Βαρτάν του Καρς εγκαταστάθηκαν μετά το 1922 και στο Αγρίνιο, τον Πειραιά, αλλά και σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας, όπως το Κιλκίς, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και την Πτολεμαίδα.

Το σενάριο έγραψαν (με αλφαβητική σειρά) η Βασιλική Μασμανίδου, ο Παύλος Χουρουζίδης και ο Σωκράτης Χουρουζίδης.

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Γεώργιος Αδαμίδης, Δημήτριος Απιδόπουλος, Γεράσιμος Καρυπίδης, Κοσμάς Καρυπίδης, Χρυσάνθη Κούλικα, Μαρία Κυριακίδου, Ιορδάνα Μπουχούρη, Ελένη Παπαδοπούλου, Ακης Παπουλίδης, Αγγέλα Ταουκτσή, Ζωή Ταουκτσή, Δημήτρης Τσιμενίδης, Σπύρος Τσιφτελίδης, Κυριάκος Φωτιάδης, Αναστάσιος Χουρουζίδης, Θεόδωρος Χουρουζίδης και τα παιδιά Βασίλης Απιδόπουλος, Ξένια Κουρτίδου, Γεωργία Κυριακίδου, Αννα Παναγιωτίδου, Βαία Τρανούδη και Δέσποινα Τσιμενίδου.

Στην παράσταση συμμετέχουν και τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης σε χορογραφίες της Φιλιώς Ορφανίδου.

Λύρα:
Λάμπης Γραμματικόπουλος, Αλέξης Χουρουζίδης.

Τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Στέφανος Καρυπίδης,

τα σκηνικά οι: Αναστασία Αλεξανδρίδου, Ειρήνη Απιδοπούλου, Βέρα Μασμανίδου, Φανή Παπαμιχαηλίδου και Ευγενία Πετρίδου.

Τέλος τα κοστούμια η Χριστίνα Χουρουζίδου και η Αθανασία Γρηγοριάδου.

http://agriniomag.blogspot.com/2011/05/o.html
............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: