Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Νέο πακέτο μέτρων τον Ιούλιο: τι περιλαμβάνει

euro-xeria

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο επαχθών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος; Τι αλλάζει σε φορολογία και εργασιακά;

Μεταξύ άλλων το κείμενο προβλέπει νέες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, καθώς και έκτακτη εισφορά στους κατόχους ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 4.000 ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο το παραπάνω όριο να μειωθεί.

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, μειώνεται στο μισό το αφορολόγητο όριο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (στα 6.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα), με τον συντελεστή φορολόγησης μέχρι τα 12.000 ευρώ να διαμορφώνεται στο 10%, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει αύξηση φόρου κατά 600 ευρώ. Όσον αφορά τους μισθωτούς, το όριο μειώνεται στα 8.000 ευρώ (από 12.000 που είναι σήμερα). Την ίδια ώρα, στο κείμενο υπάρχει πρόβλεψη για μείωση αφορολογήτου ορίου και για τον ΦΑΠ από 400.000 ευρώ, σε 300.000 ευρώ.

Επιπλέον καταργούνται χωρίς εξαίρεση όλες οι φοροαπαλλαγές για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και έκτακτη εισφορά.

Από τον Οκτώβριο εξισώνεται ο ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό της τιμής του, ενώ από την 1η Ιουλίου επιβάλλονται νέοι ΕΦΚ σε αναψυκτικά, φυσικό αέριο και τσιγάρα.

Προκειμένου, τέλος, να επιτευχθεί η πολυσυζητημένη «συναίνεση» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι πιθανόν να υπάρξει πρόβλεψη για μείωση φορολογίας στο μεσοπρόθεσμο με πιθανή εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων από το Σεπτέμβριο και μετά με νέο νομοσχέδιο.

Άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο «πακέτο» είναι:
- Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους αυτοκινήτων άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε.
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- Αύξηση ποσών των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010.
- Περικοπή επιδομάτων ανεργίας ΕΚΑΣ, και γενικά κοινωνικές παροχές από τον ΟΑΕΔ ΟΕΕ – ΟΕΚ καθώς τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Περικοπή ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας, κατά 310 εκατ. ευρώ.



Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/06/nea-metra-ioulios/#ixzz1OWOlzXPl
...........................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: