Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

«ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»


από το χρήστη Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησης Σερρών - Politistikos Anagennisis, Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011 στις 9:05 μ.μ.

«ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

από τη θεατρική παράσταση «Ο Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν» που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής

Οι μνήμες ξύπνησαν, το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαϊου, από τη Θεατρική Παράσταση «Ο Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν», που ανέβασε στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Αναγέννησης, η Θεατρική Ομάδα «Οι Χαραμήδες» του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής. Η παράσταση ανέβηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που τελούνται εδώ και 17 χρόνια στην Αναγέννηση, ενώ αποτελεί την παρθενική εμφάνιση της Θεατρικής Ομάδας «Οι Χαραμήδες», η οποία συστάθηκε προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους προγόνους της μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση.

Πρόκειται για μία παράσταση, η οποία είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία των κατοίκων του Αράμ-Βαρτάμ του Καρς -προγόνων των σημερινών Ποντίων Αναγεννησιωτών- οι οποίοι το 1918 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους, λόγω της προέλασης των Τούρκων. Η έξοδός τους από το Καρς, οι περιπλανήσεις τους στα βάθη της Ρωσίας, η «Οδύσσεια» τους στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας και όλες οι περιπέτειες που αυτοί πέρασαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν στο χωριό που σήμερα ονομάζεται «Αναγέννηση» αναβίωσαν μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους θεατές που έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Περισσότερα από 1200 άτομα παρακολούθησαν την παρθενική παράσταση των «Χαραμήδων», η οποία διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες και στην οποία εναλλάχθηκαν συνολικά εννέα σκηνές, προκειμένου να αποδοθεί όσο πιο πιστά γίνεται η ιστορία των προγόνων των σημερινών Ποντίων Αναγεννησιωτών.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο, ωστόσο, οι «Χαραμήδες» έφεραν εις πέρας με επιτυχία, δουλεύοντας σκληρά και με μεράκι για τρεις ολόκληρους μήνες. Συγκεκριμένα, για τη θεατρική αυτή παράσταση εργάστηκαν πυρετωδώς περισσότεροι από 40 συντελεστές, όλοι εθελοντές-κάτοικοι της Αναγέννησης, ενώ οι ερασιτέχνες ηθοποιοί που συμμετείχαν σ’ αυτήν ανέρχονται στους 23.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο γνωστός, Πόντιος στην καταγωγή, ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η προσπάθεια, στο πλευρό της Θεατρικής Ομάδας. «Η επιτυχία των παιδιών είναι διπλή, καθώς η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη, παρά τον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ» δήλωσε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την παράσταση των «Χαραμήδων» και δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται και στο μέλλον στο πλευρό τους.

"Η Θεατρική Ομάδα του Πολ. Συλ. Αναγέννησης ευχαριστεί το "Studio Photometro" και τη φωτογράφο Μαρία Τουρατζίδου, για την παραχώρηση των φωτογραφιών της παράστασης"

"O Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν"

.............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: