Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ο κρυφός γάμος του Γιώργου Παπανδρέου με την Εύα Ζησιμίδου

Η δημοσιοποίηση της ζωής που δεν έζησε με τον πρώην σύζυγο της, σημερινό πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, της γνωστής μεταφράστριας διεθνών συνεδρίων στην Ευρώπη Εύας Ζησιμίδου ήταν ένα θρίλερ που δημιούργησε σοβαρές αναταράξεις στα πολιτικά σαλόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι λεπτομέρειες από τη σημαδιακή γνωριμία της με τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου, τον γάμο της μαζί του, το παιδί που ήρθε στον κόσμο αλλά και το διαζύγιο της με τον γόνο της ισχυρής δυναστείας βασίστηκαν σε συνέντευξη που είχε δώσει στον πρώην συνεργάτη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφο Δήμο Μπότσαρη. Ο Μπότσαρης έκανε την εξομολόγηση βιβλίο με τίτλο «Η Εύα Γεωργίου Παπανδρέου αποκαλύπτει». Σήμερα το βιβλίο έχει εξαντληθεί. Λίγα αντίτυπα του υπάρχουν.

Στη φωτό: η κυρία Ζησιμίδου, ο γιος της Ανδρέας, ο ΓΑΠ και η δεύτερη σύζυγος του Άντα.

Από το μυαλό των πιο παλιών κοινοβουλευτικών ανδρών πέρασαν σαν σκηνές από ταινία όσα είχε γράφει ο Δήμος Μπότσαρης στην εισαγωγή του πολύκροτου βιβλίου του. «Πόσο «ιδιωτική» είναι η ιδιωτική ζωή των δημοσίων ανδρών; Σε ποιο βαθμό δικαιούται η κοινή γνώμη να πληροφορείται για την «κρυφή» ζωή εκείνων που διευθύνουν τις τύχες των λαών;

Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η τήρηση των κανόνων της τρέχουσας ηθικής αποτελούν αναγκαία συστατικά της προσωπικότητας όλων εκείνων που επιζητούν ή ασκούν την εξουσία. Και ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει σε ποιους έχει εμπιστευτεί ή πρόκειται να εμπιστευτεί τις τύχες του. Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των πολιτικών ηγετών δεν είναι ιδιωτική αλλά δημόσια υπόθεση» σημείωνε το 1988 ο συγγραφέας. Τα ερωτήματα για κάποιους εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα, αποτελώντας κλασικό κανόνα του πολιτεύεσθαι. 0 Γιώργος γνώρισε την Εύα στο Λονδίνο το 1978, όπως ξετυλίγεται η ιστορία ζωής μέσα από το βιβλίο. Παντρεύτηκαν, αλλά ο υιός Παπανδρέου κράτησε κρυφό τον γάμο τους! Όχι μόνο από τον πατέρα του, αλλά και από τη μητέρα του. Δεν τόλμησε ούτε σε αυτήν να το πει. Η Εύα βοήθησε αποτελεσματικά τον Γιώργο σης σπουδές του. Και στο τέλος η Εύα ήταν εκείνη που έγραφε την πανεπιστημιακή διατριβή με την οποία ο Γιωργάκης Παπανδρέου πήρε το περιπόθητο «χαρτί». Ύστερα το νέο ζευγάρι αποφάσισε να έλθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή ήταν για την Εύα μεγάλη θυσία, γιατί ήδη της είχε προσφερθεί μια θαυμάσια σταδιοδρομία στη Γενεύη. Ο Γιώργος όμως δεν ήταν διατεθειμένος να μείνει εκεί. Περίμενε τη μαγική στιγμή που ο πατέρας του θα γινόταν πρωθυπουργός. Πρόσμενε οτι θα τον διαδεχτεί κάποια στιγμή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η μητέρα του διέθετε μεγάλη δύναμη μέσα στο κόμμα, αφού πολλοί από τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης επηρεάζονταν αποτελεσματικά από τη Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Στην Ελλάδα, η Εύα ένιωσε γρήγορα τον πρώτο ισχυρό κλονισμό, όπως περιγράφεται στο πολύκροτο βιβλίο. Την πρώτη μέρα που έφαγαν στο Καστρί με τον Ανδρέα και τη Μάργκαρετ διαπίστωσε με οδυνηρή κατάπληξη ότι ο Ανδρέας και η Μάργκαρετ αγνοούσαν ότι ήταν η σύζυγος του γιου τους. Της φέρονταν σαν να είχαν μπροστά τους μια… «καλή φίλη» του Γιώργου από το Λονδίνο!

Κρυφός γάμος

Κάποια μέρα, βέβαια, έμαθε και το Καστρί ότι ο Γιώργος και η Εύα είχαν κάνει πολιτικό γάμο στο Λονδίνο. Εδώ όμως ήταν Ελλάδα, και καθώς το νεαρό ζευγάρι άρχιζε σιγά σιγά να αποκτά τον δικό του κύκλο, ανέκυπτε εκ των πραγμάτων η ανάγκη να γίνει και θρησκευτικός γάμος, αφού στη χώρα μας δεν είχε ακόμα νομοθετηθεί ο πολιτικός γάμος, και οι πολιτικοί γάμοι Ελλήνων που είχαν τελεστεί στο εξωτερικό θεωρούνταν ανυπόστατοι, δηλαδή σαν να μην είχαν γίνει ποτέ. Αυτό δημιουργούσε ψυχολογικό πρόβλημα στην Εύα, πολύ περισσότερο όταν σκεφτόταν ότι θα γινόταν και μητέρα και ήξερε ότι το παιδί τους δεν θα μπορούσε να δηλωθεί ως γνήσιο στα ελληνικά ληξιαρχεία. Έθεσε, λοιπόν, στον Γιώργο ζήτημα θρησκευτικού γάμου. Και τότε βρέθηκε μπροστά σε μια πιο οδυνηρή έκπληξη: Της δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχε σκοπό να κάνει θρησκευτικό γάμο γιατί ήταν εκ πεποιθήσεως άθεος! Στην παρατήρηση της Εύας ότι θα υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας του παιδιού τους, αν έμενε έγκυος, ο Γιώργος της έδωσε την απάντηση ότι αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο πατέρας του θα περνούσε τον νόμο για την αναγνώριση του πολιτικού γάμου.

Παραμονές Χριστουγέννων με παράτησε με το παιδί και έφυγε

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1985 ο Γιώργος παρουσιάστηκε απέναντι στην Εύα αποφασισμένος πια για οριστική ρήξη και διάλυση του γάμου τους. Έγινε βουλευτής, έγινε υφυπουργός και σε πολύ νεαρή ηλικία αισθάνθηκε παντοδύναμος. «Έτσι είναι ο χαρακτήρας του. Όταν δει μπροστά του δύναμη, υποχωρεί στο λεπτό, αλλά, όταν διαπιστώνει αδυναμία, χτυπάει αλύπητα» λέει για τον πρώην σύζυγο της στην εξομολόγηση της η κυρία Εύα Ζησιμίδου. Παραμονές Χριστουγέννων του 1985 η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο: Ο Γιώργος ανακοίνωσε ξαφνικά στην Εύα ότι θα έφευγε «μόνος του» για τα βουνά της Ιταλίας, για να κάνει… σκι και να ξεκουραστεί!

«Τα ‘χασα» λέει η Εύα. «Είχα καλέσει φίλους μας για την Πρωτοχρονιά και του είπα ότι θα γινόμαστε ρεζίλι, αλλά ο Γιώργος έφτιαχνε κιόλας τις βαλίτσες του. Κάποια στιγμή του είπα πως δεν ήταν σωστό να αφήσει το σπίτι του και το μικρό παιδί του τέτοιες μέρες. Η απάντηση του ήταν ότι το παιδί είναι ακόμα μικρό… και δεν καταλαβαίνει!»

Παρά τις προσπάθειες που έκανε η Εύα Παπανδρέου, όπως εξομολογείται, να φέρει κοντά της τον άντρα της, η κατάσταση χειροτέρευε και όλη η οικογένεια έδειχνε ότι επιζητούσε συναινετικό διαζύγιο. Συνάντησε τον πρωθυπουργό πεθερό της λίγες μέρες πριν από το επίσημο ταξίδι του στην Κίνα. Αυτή τη φορά, όμως, είδε μπροστά της έναν Ανδρέα που δεν είχε ξαναδεί και που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα της φερόταν όπως της φέρθηκε εκείνη την ημέρα.

Ο Ανδρέας ήταν αγριεμένος και ιταμός. «Ακουσ’ εδώ», της είπε, «δεν θα εκβιάσεις εσύ τον γιο μου. Θα του δώσεις και το παιδί και το διαζύγιο εδώ και τώρα. Πριν φύγω για την Κίνα θα έχεις υπογράψει τα χαρτιά. Ο γιος μου έχει δικαίωμα να ξαναπαντρευτεί. Και μην τολμήσεις να πας στη Δικαιοσύνη. Αν πας στη Δικαιοσύνη, θα σε εξοντώσω, θα σε λιώσουμε. Ο γιος μου έχει δικαιώματα! Τον νόμο τον έφτιαξα για να είναι οι άνδρες ελεύθεροι από σας τις γυναίκες!»

«Και νομίζετε ότι με 20.000 τον μήνα μπορώ να ζήσω;» ρώτησε απελπισμένη η Εύα. «Αυτό που σου λέω! Αυτά τα λεφτά και ούτε δραχμή παραπάνω!»

Βγαίνοντας από το Καστρί, η Εύα Παπανδρέου μονολογούσε: «Είναι τρελός. Αυτός ο άνθρωπος είναι τρελός!»

http://my-greek.blogspot.com/2011/07/blog-post_6336.htm
..........................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: