Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πώς θα σωθεί η Ελλάδα: πάμε σε επιλεκτική χρεοκοπία;

papandreou-merkel-sarkozi-baroso-trise-660_0

Ποιες οι 14 αποφάσεις της Συνόδου Ηγετών για τη σωτηρία της Ελλάδας; Πάμε σε επιλεκτική χρεοκοπία; Τι σημαίνει αυτό για το δημόσιο χρέος και τις καταθέσεις;

- Προβλέπει επαναγορά ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε επιλεκτική χρεοκοπία η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα
- Προβλέπει νέο δάνειο για την Ελλάδα τουλάχιστον 71 δισεκατομμυρίων ευρώ
- Θετικά αντιδρούν οι αγορές και πέφτουν όλα τα spread στις «προβληματικές» χώρες
- «Θετική η λύση» το πρώτο σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο που στην ουσία θα προσφέρει μία σύνθετη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, με ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πέρα από αυτά που προβλέπει το προσχέδιο της Συνόδου που παρατίθεται, δημιουργουνται ερωτήματα τί είναι αυτό το προσχέδιο, είναι καλό για την Ελλάδα, πάμε στην χρεοκοπία, θα συνεχίσουν τα έκτακτα μέτρα ή όλα αυτά θα δώσουν μία ανάσα στην Ελλάδα και στους έλληνες πολίτες; Προς το παρόν αυτά είναι ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μετακύλιση του χρέους θα είναι χρονικής διάρκειας 15 ετών, ενώ η χώρα θα δανειοδοτηθέί με νέο δάνειο το οποίο αναμένεται να κυμανθεί στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στο κείμενο του προσχεδίου το ποσό αυτό παραμένει ανοιχτό. Οι πληροφορίες πάντως, αναφέρουν πως με αυτές τις αποφάσεις θα ανακουφιστεί η Ελλάδα με μείωση του συνολικού χρέους κατά 90%.

Το επιτόκιο πάλι αναμένεται να είναι κοντά στο 3,5%, ενώ το γεγονός της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί στην ουσία εγγύηση ότι ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ακόμα κι αν αυτά υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης ως ομόλογα επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου έχει ως εξής:

perissotera

Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/07/sotiria-elladas-14-apofaseis/#ixzz1Sljmqr9Q
.........................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: