Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

17 day diet! Η δίαιτα που κάνει θραύση στην Αμερική...


Κράτησε το νούμερο 17 γιατί αυτό το fitness trend βασίζεται ακριβώς σε αυτό τον αριθμό. Έχουμε δει δίαιτες που υπόσχονταν αποτελέσματα σε 3 ημέρες, σε 3 ώρες ή που στήριζαν όλη τους τη ...
φιλοσοφία σε 5 συστατικά (5 factor diet). Η 17 day diet υπόσχεται να σε βοηθήσει να χάσεις πολλά κιλά, χωρίς να στερηθείς. Και το καλύτερο; Όταν αισθανθείς πως κουράζεσαι και ο μεταβολισμός σου “κολλήσει”, θα σου αλλάξει το μενού για να σε βοηθήσει να συνεχίσεις.

Χωρίς αμφιβολία είναι η πιο celeb δίαιτα στην Αμερική για το 2011, ενώ ο εμπνευστής της Dr. Moreno έχει φιλοξενηθεί σε δεκάδες εκπομπές όπως το "Dr. Phil," "The Doctors" και "Good Morning America". Άσε που το youtube έχει γεμίσει με βίντεο ανθρώπων που ισχυρίζονται πως έχασαν από 5 εως 10 κιλά από τις πρώτες 17 ημέρες.

Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Όπως το λέει και το όνομά της χωρίζει κάθε κύκλο της δίαιτας σε 17 ημέρες. “Τόσες είναι οι μέρες που μπορεί ο οργανισμός να ανταποκριθεί σε μια δίαιτα, να χάσει βάρος με υγιεινό τρόπο, να αποτοξινωθεί και να μην κουράσει το μεταβολισμό του” εξηγεί ο Dr. Moreno.

Συνολικά η δίαιτα περιλαμβάνει 4 φάσεις:
1. Επιτάχυνση
Στην πρώτη φάση -που διαρκεί 17 ημέρες- μειώνεις δραματικά την πρόσληψη υδατάνθρακα (μακαρόνια, ρύζι κτλ) για να βάλεις τον οργανισμό σου στη διαδικασία της αποτοξίνωσης και παράλληλα να ξεκινήσεις να καις λίπος και να χάνεις βάρος. Μπορεί η απώλεια να είναι περισσότερο υγρά, παρά λίπος, αλλά ο Dr. Moreno θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου κακό.

Τι μπορείς να φας: Πολλά γεύματα για να μην αφήνεις το στομάχι ποτέ άδειο, προσπαθώντας να μην ξεπεράσεις τις 1200 θερμίδες ημερησίως. Σε γενικές γραμμές:
- Κατανάλωσε όση πρωτεΐνη θέλεις (κυρίως κρέας) αρκεί να είναι χαμηλή σε λιπαρά
- Δοκίμασε όσα λαχανικά επιθυμείς, αποφεύγοντας όμως τα δημητριακά και προτιμώντας τα πράσινα λαχανικά
- 2 φρούτα (κατά προτίμηση με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη)
- 2 γιαούρτια (για προβιοτικά)
- 1-2 μερίδες καλά λιπαρά (Ω3 που θα πάρεις από αυγά και ψάρια και ακόρεστα από το ελαιόλαδο και μαργαρίνη)
- Πράσινο τσάι
- Τουλάχιστον 2 λίτρα νερό

2. Ενεργοποίηση
Στις επόμενες 17 μέρες αρχίζεις να απολαμβάνεις και πάλι τα ζυμαρικά και γενικότερα τους υδατάνθρακες που σου έλειψαν στην πρώτη φάση. Έτσι προγραμματίζεις σωστά τον μεταβολισμό σου, ώστε να συνεχίσει να κάνει καύσεις και να μην “κολλήσει”!

Τι μπορείς να φας: Εδώ επανέρχονται στο μενού οι υδατάνθρακες. Σε γενικές γραμμές το μενού είναι ίδιο με την πρώτη φάση με δύο διαφορές, ενώ και οι θερμίδες αυξάνονται καθημερινά στις 1500:
- Μειώνεις τα καλά λιπαρά σε μία μόνο μερίδα
- Προσθέτεις δύο μερίδες καλούς υδατάνθρακες όπως μαύρο ρύζι, κουσκούς, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες, κολοκύθι κ.α.

3. Επίτευξη
Μετά από 17 ημέρες απόλαυσης, στην τρίτη φάση πρέπει και πάλι να βάλεις όριο στους υδατάνθρακες. Πάντως αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό για να σου γίνει συνήθεια η σωστή διατροφή και να μην παχύνεις ξανά.

Τι μπορείς να φας: Η γκάμα των τροφίμων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με έμφαση στις λεγόμενες υγιεινές τροφές που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις "καλές" συνήθειες για το μέλλον.
- Το μενού είναι το ίδιο με την πρώτη φάση, μειώνοντας ελαφρά την ποσότητα των πιάτων με κρέας, στο μέγεθος μιας παλάμης.
- Στη φάση αυτή μπορείς να πιεις και ένα ποτηράκι αλκοόλ.

4. Άφιξη
Η τελευταία φάση είναι εκείνη που θα σε βοηθήσει να συντηρήσεις όλα όσα πέτυχες προηγουμένως. Γενικά η φιλοσοφία είναι πως προσέχεις περισσότερο όλη την εβδομάδα και το... ρίχνεις λίγο περισσότερο έξω τα Σαββατοκύριακα που έχεις και περισσότερο χρόνο.

Τι μπορείς να φας; Σε αυτό το στάδιο έχεις χάσει σχεδόν όλα τα κιλά που ήθελες. Μένει λοιπόν να διατηρήσεις κάποιες συνήθειες για να μην πάρεις και πάλι κιλά:
- Ακολούθησε τις συμβουλές και από τις τρεις προηγούμενες φάσεις, βάζοντας τους καλούς υδατάνθρακες, ένα ποτηράκι αλκοόλ εδώ κι εκεί.

Extra Tips: Σε όλες τις φάσεις της 17 day diet το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές, λευκό ψωμί, συσκευασμένα και έτοιμα φαγητά.

- Σε όλη τη διάρκεια της δίαιτας ο εμπνευστής της επιμένει στην απαγόρευση της ζάχαρης, που δημιουργεί λιγούρες και άσκοπα τσιμπολογήματα.

- Η δίαιτα δεν θέλει να σε καταπιέσει. Σύμφωνα με τον Dr. Moreno επιτρέπεται να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου φαγητό, όποιο κι αν είναι αυτό, 1 φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο.

- Το βιβλίο της δίαιτας είναι γεμάτο από συνταγές που υπόσχονται να μην σε αφήσουν πεινασμένη ποτέ. “Δεν πρόκειται να σηκωθείς πότε ξανά τη νύχτα για να τσιμπήσεις κάτι” επισημαίνει ο Dr. Moreno.

- Ανέβα στη ζυγαριά μια φορά την εβδομάδα. Αν στη διάρκεια της δίαιτας δεις πως ανέβηκες και πάλι 2-3 κιλά, ακολούθησε ξανά τη δεύτερη φάση από την αρχή!

Η γυμναστική των 17 λεπτών
Το πρόγραμμα της δίαιτας περιλαμβάνει φυσικά και γυμναστική! Η ομάδα του Dr. Moreno ετοίμασε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εξάσκησης που -ω, τι πρωτότυπο- έχει διάρκεια 17 λεπτά. Εσύ το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να μπεις στο ειδικό site της δίαιτας και μαζί με το βιβλίο με τα μενού και τις συνταγές, να παραγγείλεις και το DVD.

Η γνώμη του ειδικού
Ζητήσαμε τη γνώμη του διαιτολόγου - διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά. Είναι η δίαιτα αξιόπιστη; Μήπως κρύβει κινδύνους; Και κυρίως... έχει αποτελέσματα;

"Έχει ωραία φιλοσοφία και στηρίζεται στις απόψεις πολλών διαιτολόγων ότι τα στάδια μίας διατροφής διακρίνονται σε πολλές φάσεις. Δεν εμφανίζει κάτι το ιδιαίτερα μεμπτό με μοναδική εξαίρεση ότι προσπαθεί να εντάξει τις πρωτεΐνες σε μεγαλύτερη ποσότητα, όπως τη καθημερινή κατανάλωση αυγών, πράγμα το οποίο δεν συστήνεται ούτε για τους υγιείς ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία της είναι πολύ ωραία, διότι εντάσσει τον διαιτώμενο σταδιακά προς την επίτευξη στόχων, δίχως να τον αγχώνει για το τελικό αποτέλεσμα" επισημαίνει ο κ. Κριαράς.

http://topeiraxtiri.blogspot.com/2011/10/17-day-diet.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FBoIcR+%28.%29

Δεν υπάρχουν σχόλια: