Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Μεγαλοπρεπές το «ύστατο χαίρε» στον Κιμ Γιονγκ-ιλ


Βόρεια Κορέα — Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρήνησαν την Τετάρτη κατά μήκος της πομπής που μετέφερε τη σορό του εκλιπόντος ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ μέσα από τους δρόμους της Πιονγκιάνγκ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση της χώρας.

Οι πρώτες εικόνες έδειξαν μία μαύρη λιμουζίνα, η οποία προηγείτο της πομπής και μετέφερε ένα τεράστιο πορτρέτο του αποθανόντος ισχυρού άνδρα της Βόρειας Κορέας να περνά μπροστά από δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς, ασκεπείς, που υποκλίνονταν σε ένδειξη σεβασμού μπροστά από το μαυσωλείο Κουμσουσάν της πρωτεύουσας από όπου ξεκίνησε η πομπή.

Πίσω από το αυτοκίνητο ακολουθούσε άλλη λιμουζίνα που μετέφερε μία μεγάλη άσπρη ανθοδέσμη και στη συνέχεια ένα μεγάλο αυτοκίνητο με το φέρετρο.

Δεξιά του τελευταίου αυτού αυτοκινήτου περπατούσε ο Κιμ Γιονγκ-ουν, γιος και διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-ιλ, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι. Μεταξύ των αξιωματούχων που τον συνόδευαν λίγα βήματα πίσω, ο Τζανγκ Σονγκ-τάεκ, θείος του Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος θεωρείται ότι θα συγκυβερνήσει. Μαζί τους ακολουθούσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Αριστερά του αυτοκινήτου που μετέφερε το φέρετρο πορεύονταν ένστολα μέλη της ηγεσίας των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ρι Γιονγκ-χο και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Κιμ Γιονγκ-τσουν.

Στρατιωτική ορχήστρα ακολουθούσε την πομπή μέσα από τους χιονισμένους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ, ενώ ακολουθούσε σειρά μαύρων και λευκών αυτοκινήτων αξιωματούχων του καθεστώτος.

«Είναι η μεγαλύτερη απώλεια για το κόμμα και τη χώρα μας», σχολίασε ο παρουσιαστής της τηλεόρασης με πνιγμένη από τη λύπη φωνή. Η βορειοκορεατική τηλεόραση μετέδωσε πλήθος εικόνων με πολίτες που έκλαιγαν, με σφιγμένες τις γροθιές σε ένδειξη συντριβής, πεσμένοι στα γόνατα.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου από ανακοπή σε ηλικία 69 ετών। Ηγήθηκε της χώρας μετά τον θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-σουνγκ το 1994. Ο Κιμ Γιονγκ-ουν είναι το τρίτο μέλος της μοναδικής κομμουνιστικής δυναστείας στον κόσμο που αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας.

http://news.pathfinder.gr/world/news/750636.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: