Πως δρούσαν οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ Καλλιθέας; Πόσο ήταν η ζημία που έκαναν οι κατηγορούμενοι στα ταμεία του δημοσίου;
Σύζυγοι, αδέλφια, ανίψια, γαμπροί, κουνιάδοι, θείοι, ξαδέλφια, νύφες, μέχρι κουμπάροι και κουμπάρες είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση που εμφανίζονται ως αποδέκτες μέρους των συνολικά 244 περιπτώσεων επιδομάτων του ΙΚΑ, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που απολογούνται σήμερα στον ανακριτή για πέντε βαρύτατα κακουργήματα κατηγορούνται ότι χορηγούσαν επιδόματα: μητρότητας σε γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, νοσοκομειακής περίθαλψης σε μη ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι μάλιστα ποτέ δεν νοσηλεύτηκαν, ασθενείας σε ανασφάλιστους ή εργαζομένους, οι οποίοι όμως κατά τη διάρκεια που εμφανίζονταν ως ασθενείς, εκείνοι ως εκ θαύματος βρίσκονταν κανονικά στην εργασία τους.
Η αξιόποινη δράση των κατηγορουμένων στο ΙΚΑ Καλλιθέας ξετυλίγεται μέσα από το πολυσέλιδο – αριθμεί 72 σελίδες – διαβιβαστικό της Αστυνομίας, στο οποίο καταγράφονται οι 244 ύποπτες περιπτώσεις χορήγησης διαφόρων επιδομάτων, μεγάλο μέρος των οποίων καρπώνονταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, που πλέον έχει αποκτήσει ποινικές διαστάσεις.
Τα ποσά που φέρεται να έχουν εκταμιευτεί από το ΙΚΑ Καλλιθέας είναι εντυπωσιακά καθώς σε μία μόνο περίπτωση κουμπάροι της κατηγορουμένης Χριστίνας Πατεράκη εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κατά καιρούς από διάφορες παροχές συνολικά 404.000 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές, το πεδίο δράσης των κατηγορουμένων είχε τρεις άξονες:
n τους ασφαλισμένους συνεργούς τους, οι οποίοι και τους απέδιδαν μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών
n τα πρόσωπα στα οποία ερήμην τους οι κατηγορούμενοι εξέδιδαν τις επίμαχες παροχές διανέμοντας τα χρήματα μεταξύ τους
n τους ασφαλισμένους που πείθονταν από τους κατηγορουμένους να τους δώσουν τα στοιχεία τους για τις παράνομες παροχές, λαμβάνοντας βέβαια και αυτοί με τη σειρά τους ένα μέρος των χρημάτων.
Τα μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, φρόντιζαν να ενημερώνουν τους δικαιούχους για το πώς πρέπει να ενεργήσουν αν η Οικονομική Αστυνομία έφτανε στα ίχνη τους.
Ενας μάλιστα από τους δικαιούχους αυτούς στο στάδιο της προανάκρισης προσκόμισε γραπτό μήνυμα που είχε αποθηκευμένο στο τηλέφωνό του με αποστολέα την κατηγορουμένη Ελένη Μπουραζάνη, η οποία έδινε οδηγίες για το πώς θα αντιδρούσε και τι θα έλεγε αν έπεφταν στην τσιμπίδα της Οικονομικής Αστυνομίας.
«Καλημέρα, σε πήρα χθες, αλλά δεν με πήρες. Εχεις κάτι μαζί μου, εγώ δεν είμαι καλά, με έχουν πάει στο Παγκράτι. Αν σε πάρει κανένας αστυνομικός και σε ρωτήσει αν έχεις πάρει χρήματα από το ΙΚΑ, να πεις «ναι, έχω πάρει». Θα σε πάρω τηλέφωνο το μεσημέρι», έγραφε το SMS που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο ο ύποπτος δικαιούχος, ο οποίος χωρίς να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις είχε πάρει 186.500 ευρώ.
Οι κατηγορούμενες γυναίκες στο ΙΚΑ Καλλιθέας φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα ,εκμεταλλευόμενες τις κατάλληλες θέσεις που κατείχαν στο ΙΚΑ, μητρώο, τμήμα παροχών και οικονομικό τμήμα, ενέκριναν ποσά σε ασφαλισμένους για εικονικές παροχές, λαμβάνοντας οι ίδιες μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά.
Σύζυγοι, ανιψιές, κουμπάρες, αδέλφια, νύφες , όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας ,είχαν λάβει ποσά που δεν δικαιούνταν εξασφαλίζοντας εν γνώση ή εν αγνοία τους επιπλέον εισοδήματα για τις επίορκες υπαλλήλους.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται στην δικογραφία για την υπόθεση. Δόθηκαν:
-Σε φίλη 105.741 ευρώ για εικονικούς τοκετούς (ενώ είχε μόνο ένα παιδί)
-Σε εξαδέλφη 114.548 ευρώ χωρίς να είναι ασφαλισμένη
-Σε εξάδελφο 121.403 ευρώ για επιδόματα ασθενείας και μητρότητας (ενώ ήταν υγιής και άτεκνη)
-Σε ανιψιό 89.260 για έναν τοκετό, ενώ είναι άγαμος
-Σε αδελφό 49.551 ευρώ χωρίς παραστατικά
Επιδόματα τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά μητέρες, επιδόματα ασθενείας ενώ ο παραλήπτης εργαζόταν κανονικά, επιδόματα καρδιοπάθειας ενώ ο ασφαλισμένος ήταν υγιής, ακόμη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ασφαλισμένους άλλων ταμείων ήταν μερικά από τα επιτεύγματα των κατηγορουμένων!
Και για τα γεράματα υπάρχουν λύσεις. Ακόμη και εάν αδελφός κατηγορουμένης δεν είχε 3.921 μεροκάματα, εντούτοις πήρε σύνταξη, η οποία ευτυχώς ανακλήθηκε.
Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας φιγουράρουν εκατοντάδες περιπτώσεις παροχών που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, από τις οποίες δεν λείπουν και παροχές σε αλλοδαπούς, και σε φίλες που γνώρισαν σε κέντρο αισθητικής και τις έπεισαν να συνεργαστούν μαζί τους. Η πολυετής δράση του κυκλώματος, που φαίνεται ότι αρχίζει από το 2003 δεν ήταν να δυνατό να μην αποφέρει οφέλη, τόσο σε κινητή όσο και σε ακίνητη περιουσία…
Περιουσίες «μαμούθ»
Μέσα στην οικονομική κρίση και ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, κατηγορουμένη δίνει 513.000 ευρώ για ανέγερση οικίας στην Δροσιά Ευβοίας από το 2009-2011 ενώ δήλωνε εισόδημα 28.165 ευρώ.
-Συγκατηγορούμενή της δίνει 99.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου και ακινήτου και 56.000 για ανέγερση οικοδομής με μέσο οικογενειακό εισόδημα 32.603 ευρώ, ενώ ο σύζυγος από το 2008 έως το 2010 δεν δηλώνει εισοδήματα!
-Η φερόμενη ως πρωταγωνίστρια του κυκλώματος στο ΙΚΑ Καλλιθέας εκτός από 956.610 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της, το 2005 αγόρασε ακίνητο στο Καπανδρίτι αξίας 50.000 ευρώ, το 2010 ένα πολυτελές τζίπ, 47.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά αγοράζει ακίνητο στο Βαρνάβα αξίας 221.933 ευρώ. Κι αυτά με μέσο οικογενειακό εισόδημα 55.000 ευρώ.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2012/03/ika-kalitheas-katigoroumenoi/#ixzz1p5RXjI8O
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου