Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ, ο νεοέλληνας....

...............................................

Ο σκηνοθέτης Φώτος Πολίτης παρατηρεί ότι το στοιχείο της έντονης θρησκευτικότητας που κυριαρχεί στη Θυσία του Αβραάμ, μπορεί να το βρει κανείς και στους σύγχρονούς του Ρώσους συγγραφείς, χωρίς ωστόσο αυτά τα δύο να ταυτίζονται.

Στη ρωσική λογοτεχνική παράδοση η θρησκευτικότητα συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το υπερφυσικό στοιχείο. Αντίθετα, στην ελληνική παράδοση, ο νεοέλληνας δεν αναζητά το θαύμα, αλλά «αγαπά τη ζωή τέτοια που είναι, γιατί μπορεί να τη βλέπει ωραία».

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για την Ελλάδα είναι το κλίμα της, η ατμόσφαιρά της, το ελληνικό φως, όπως και η γεωγραφία και οι άνθρωποι της χώρας.Όλα αυτά επιδρούν θετικά στον ανθρώπινο ψυχισμό, και αυτοί οι δεσμοί παραμένουν αναλλοίωτοι μέχρι σήμερα.

.............................................................................................................

Όπως λέει και ο Κάρολος Κουν «αυτό που αναζητούσαν οι Έλληνες σκηνοθέτες ήταν η κρυμμένη θεωρία του τόπου και των ανθρώπων, του ίδιου τόπου και των ίδιων ανθρώπων, όπου εκφράστηκαν οι αρχαίοι ποιητές, του τόπου όπως είναι σήμερα διαφοροποιημένος από τις επιδράσεις και τις επαφές που δέχτηκε μέσα σε εκατοντάδες χρόνια».

..................................
http://spring-anoixi.blogspot.com/2009/03/blog-post_19.html
..............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: