Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης σήμερα στην Αναγέννηση

Με αφορμή τη Θεατρική Παράσταση “Ο Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν”
Με μεγάλη τιμή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησης και η Θεατρική του Ομάδα “Οι Χαραμήδες”, υποδέχονται σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου, στις 18:30 το απόγευμα, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης, το γνωστό ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη. Ο Παύλος Κοντογιαννίδης θα επισκεφτεί την Αναγέννηση, με αφορμή τη Θεατρική Παράσταση με τίτλο “Ο Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν”, που πρόκειται να ανεβάσει η Θεατρική Ομάδα “Οι Χαραμήδες” του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης στις 28 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που τελούνται κάθε χρόνο από το 1995 στην Αναγέννηση.

Ανταποκρινόμενος, λοιπόν, στο κάλεσμα των μελών της Θεατρικής Ομάδας, ο ποντιακής καταγωγής ηθοποιός, θα βρίσκεται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης, σήμερα στις 18:30 το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να παρακολουθήσει την πρόβα των ηθοποιών της παράστασης και να βοηθήσει την όλη προσπάθεια με την πολύχρονη εμπειρία που ο ίδιος κατέχει στο χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεατρική Ομάδα “Οι Χαραμήδες” του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης, συστάθηκε φέτος ύστερα από πρωτοβουλία των νέων της Αναγέννησης, ενώ η θεατρική παράσταση “Ο Ξεριζωμός των Ποντίων του Αράμ-Βαρτάν” που θα ανεβάσει στις 28 Μαΐου στην Αναγέννηση αποτελεί την παρθενική της εμφάνιση.

Πραγματική ιστορία


Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στην πραγματική ιστορία των προγόνων των σημερινών Ποντίων της Αναγέννησης, οι οποίοι έζησαν για 40 ολόκληρα χρόνια, από το 1878 έως το 1918, στο Κυβερνείο του Καρς και συγκεκριμένα στο χωριό Αράμ-Βαρτάν, το οποίο, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1918, όταν η περιοχή του Καρς παραδόθηκε στους Τούρκους.


Η ζωή των Ποντίων στο Κυβερνείο του Καρς, ο διωγμός τους από τους Τούρκους, η “Οδύσσεια” τους στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και όλες οι περιπέτειες που αυτοί πέρασαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν εν τέλει στο χωριό που σήμερα ονομάζεται Αναγέννηση, είναι ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα που αναπαριστά η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση.

Συντελεστές


Το σενάριο έγραψαν (με αλφαβητική σειρά) η Βασιλική Μασμανίδου, ο Παύλος Χουρουζίδης και ο Σωκράτης Χουρουζίδης. Η παράσταση, που ως στόχο έχει να θυμηθούν οι παλαιότερες και να μάθουν οι νεώτερες γενιές την ιστορία των προγόνων τους, είναι σε σκηνοθεσία Κοσμά Καρυπίδη, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):Γεώργιος Αδαμίδης, Δημήτριος Απιδόπουλος, Γεράσιμος Καρυπίδης, Κοσμάς Καρυπίδης, Χρυσάνθη Κούλικα, Μαρία Κυριακίδου, Ιορδάνα Μπουχούρη, Ελένη Παπαδοπούλου, Ακης Παπουλίδης, Ζωή Ταουκτσή, Δημήτρης Τσιμενίδης, Σπύρος Τσιφτελίδης, Κυριάκος Φωτιάδης, Αλέξης Χουρουζίδης, Αναστάσιος Χουρουζίδης, Θεόδωρος Χουρουζίδης και τα παιδιά Βασίλης Απιδόπουλος, Ξένια Κουρτίδου, Γεωργία Κυριακίδου, Αννα Παναγιωτίδου και Δέσποινα Τσιμενίδου. Στην παράσταση συμμετέχουν και τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης σε χορογραφίες της Φιλιώς Ορφανίδου. Τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Στέφανος Καρυπίδης, τα σκηνικά οι: Αναστασία Αλεξανδρίδου, Ειρήνη Απιδοπούλου, Βέρα Μασμανίδου, Φανή Παπαμιχαηλίδου και Ευγενία Πετρίδου. Τέλος τα κοστούμια η Χριστίνα Χουρουζίδου και η Αθανασία Γρηγοριάδου.

Σύντομο URL: http://www.myserres.gr/?p=1519


.............................................................................................................................................................................


Δεν υπάρχουν σχόλια: