Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μερικές Αλήθειες για τα ΜΜΕ...



Κανένα ελληνικό ιδιωτικό κανάλι
δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς αδειο











Ιστορική αναδρομή : Η τηλεόραση ξεκίνησε ως δημόσια υπηρεσία.


Κάνοντας μια αναδρομή στην έναρξη του ραδιοτηλεοπτικού βίου θα δούμε πως η τηλεόραση ξεκίνησε ως δημόσια υπηρεσία. Το κράτος έχοντας το μονοπώλιο στις συχνότητες ξεκίνησε τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση ειδήσεων και εκπομπών μέσω κρατικών συχνοτήτων. Επόμενο ήταν λοιπόν ότι η τηλεόραση αλλά και η ραδιοφωνία να βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του.

Άρθρο του συντάγματος για την ραδιοτηλεόραση :


Την εικόνα αυτή είχε κατά νου και ο συνταγματικός νομοθέτης του 1976 γι' αυτό και το άρθρο για τη ραδιοτηλεόραση (άρθρο 15 παρ.2 Σ) διαμορφώθηκε ως εξής: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους».

Ο κρατικός αυτός έλεγχος δικαιολογείται σε 2 επίπεδα: α) διότι οι συχνότητες είναι δημόσια περιουσία, οπότε ο κάτοχος τους δικαιούται σε έλεγχο της χρήσης τους και β) η μετάδοση πληροφοριών και απόψεων μέσω της τηλεόρασης πέρα από ατομικό δικαίωμα του καθενός αποτελεί και θεσμική εγγύηση για τη δημοκρατία μας με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για την τήρηση των όρων ισότητας και ελεύθερης πρόσβασης όλων στην ενημέρωση.

Λογοκρισία και προπαγάνδα υπέρ των κυβερνήσεων


περισσοτερα
http://www.ramnousia.com/2010/08/blog-post_3295.html
.................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: