Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για το Πάσχα


Τί να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές αγορές τους συμβουλεύει η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών.

''Μπορεί το φετινό Πάσχα, να βρίσκει τον ΄Ελληνα καταναλωτή προβληματισμένο, γιατί χάθηκε σημαντικό μέρος της οικονομικής του άνεσης, αλλά οφείλει να διασφαλίσει τα αγαθά των γιορτών του Πάσχα, με σύνεση και προγραμματισμό'' σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών στην οποία σημειώνεται ότι για να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για να προφυλαχθεί ο καταναλωτής από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας πρέπει να προσέχει τα εξής:

Για την αγορά κρεάτων

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).

-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα

Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος

- Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε

σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης

του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.

περισσοτερα
http://totefteri.blogspot.com/2011/04/blog-post_5539.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+totefteri+%28%CE%A4%CE%BF+%CE%A4%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9%29
......................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: