Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Ο αναδραστικός κύκλος της σκέψης: Ένα βοηθητικό εργαλείο για την απώλεια βάρους.

O αναδραστικός κύκλος της σκέψης αποτελεί ένα μοντέλο που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι σκέψεις με τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Η λέξη ‘ανάδραση’ ουσιαστικά σημαίνει ανατροφοδότηση ενός συστήματος από την είσοδο στην έξοδο του. Στην περίπτωση του συγκερκιμένου μοντέλου, οι σκέψεις τροφοδοτούν της πράξεις που με τη σειρά τους ανατροφοδοτούν νέες σκέψεις και ούτω καθεξής.

Η κατανόηση του μοντέλου και η εξάσκηση πάνω στην καλύτερη εφαρμογή του αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο στην προσπάθεια του ατόμου για απώλεια βάρους.

Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε το μοντέλο και την εφαρμογή του σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Οι σκέψεις μας συνιστούν την βάση ή αν θέλετε την γενεσιουργό αιτία των πράξεων μας, των επιλογών μας και γενικότερα της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει. Οι σκέψεις με τη σειρά τους, ανάλογα με το περιεχόμενο τους, οδηγούν σε συγκεκριμένα συναισθήματα (συσάρεστα ή ευχάριστα) και μας παρακινούν σε δράση. Η δράση μας, οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα το οποίο στη συνέχεια φέρνει επόμενες σκέψεις και ο κύκλος συνεχίζεται.

Στη περίπτωση του ατόμου που θέλει να χάσει βάρος, για να μπορέσει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει τις κατάλληλες σκέψεις κατά την έναρξη της προσπάθειας, προκειμένου να οδηγήσει τον εαυτό του στην απώλεια βάρους.

Έστω ότι το άτομο ξεκινά με την αρνητική σκέψη ‘Δεν θα καταφέρω ποτέ να αδυνατίσω γιατί το έχω επιχειρήσει άπειρες φορές και πάντα αποτυγχάνω’. Αυτή η σκέψη αυτόματα γεννά συναισθήματα ματαίωσης, θλίψης και το άτομο αισθάνεται ‘ανίκανο/ ανύμπορο΄ να ακολουθήσει μια υποθερμιδική διατροφή.


περισσοτερα

http://somaygies.gr/displayITM1.asp?ITMID=84

......................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: