Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το "κεφάλι" του Μλάντιτς κόστιζε πολλά:1 δις ευρώ και ΕΕ το κέρδος του Βελιγραδίου.

Με τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς το σερβικό κράτος απαλλάσσεται από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, καθώς διέθετε 10-12 εκ. ευρώ για τις έρευνες με στόχο τον εντοπισμό του.



Ταυτόχρονα, η Σερβία θα μπορέσει να επιταχύνει το ρυθμό προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κάτι που θα επιφέρει πρόσθετο οικονομικό όφελος, αναφέρεται σε σχόλιο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου B92.



Σύμφωνα με δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων, κάθε πολίτης της Σερβίας μηνιαίως έχανε 159 ευρώ, επειδή ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας παρέμενε ασύλληπτος και δεν είχε εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

 Συγκεκριμένα, η σερβική ηγεσία σε δηλώσεις της στο παρελθόν είχε τονίσει ότι ετησίως το κράτος δαπανούσε 1,2 δισ. ευρώ, επειδή λόγω του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, προβάλλονταν εμπόδια στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.



Τα άμεσα έξοδα ήταν οι μισθοί για τα 10.000 άτομα που συμμετείχαν καθημερινά στις επιχειρήσεις εντοπισμού του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.



Το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με το ICTY, δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο κοστίζει ο Μλάντιτς από οικονομική άποψη, αλλά σίγουρα η ζημία είναι τεράστια, είχε δηλώσει πριν από τη σύλληψη ο πρόεδρός του, Ρασίμ Λιάγιτς.



«Το κόστος για τους αστυνομικούς ανέρχεται σε 15.000 - 30.000 ευρώ ημερησίως, δηλαδή 10-12 εκ. ευρώ ετησίως», είχε αναφέρει ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.



«Η έμμεση οικονομική ζημία αφορά τη μη υλοποίηση στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας, κυρίως την προσχώρηση στην ΕΕ», είχε τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του.

 «Η Σερβία δεν έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξης χώρας εξαιτίας των Μλάντιτς και Χάτζιτς. Αν είχαν οδηγηθεί στη Χάγη, η χώρα θα είχε πρόσβαση σε πόρους της ΕΕ», είχε επισημάνει. 



«Όσο είμαστε αποκλεισμένοι και δεν λαμβάνουμε υποψηφιότητα, βασιζόμαστε στο ΔΝΤ και άλλες λιγότερο ευνοϊκές συμφωνίες, το ποσοστό του πληθωρισμού ξεπερνά το ποσοστό ανάπτυξης. Επιπλέον, αναβάλλονται ξένες επενδύσεις, καθώς οι ξένοι επενδυτές κοιτούν πρώτα πού έχει φθάσει η χώρα στην πορεία ένταξης στην ΕΕ και ποια είναι η πιστοληπτική της ικανότητα στους διεθνείς οργανισμούς. Με βάση αυτές τις παραμέτρους, μπορούμε να υπολογίζουμε ότι ο Μλάντιτς κοστίζει ετησίως πάνω από 1 δισ. ευρώ», είχε υπογραμμίσει ο κ. Βέκαριτς.



http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=5907
..................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: