Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Καρυδάτο Κουνελάκι με άρωμα δεντρολίβανου.

H Ζαμπία είχε μια πολύ κλασσική ελληνική συνταγή για το κουνελάκι στιφάδο, τις προηγούμενες μέρες.
Την λιμπίστηκα είναι αλήθεια και της το έγραψα, αλλά τα κρεμμύδια παρά την γλύκα που αποκτούν στο στιφάδο, εμένα με ενοχλούν κάπως στο στομάχι. Και τώρα πια και τον μεγάλο άντρα της οικογένειας, που το στομάχι του έχει αποκτήσει περίπου έναν χρόνο τώρα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού τον οδήγησε ωστόσο σε πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, που ήταν και η επιθυμία του.
Άρα τα κρεμμυδάκια στιφάδο αποκλείστηκαν ως εκδοχή και το κουνελάκι έγινε λιγότερο κρεμμυδάτο, αλλά να "φέρνει" λίγο σε στιφάδο με λίγο όμως διαφορετικό τρόπο.


Να σας περιγράψω το πως λοιπόν...
Χρειάζεστε :
1 μεγαλούτσικο κουνέλι,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή κονιάκ,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1/2 φλιτζάνι λάδι,
3-4 ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες από την φλούδα, ξεσποριασμένες και λιωμένες με το πιρούνι (θα πρέπει δηλαδή να τις βάλετε για 3-4 λεπτά σε νερό που βράζει, για να φύγει πιο εύκολα η φλούδα, να τις πιέσετε με τα δάχτυλα να βγούν τελείως οι σπόροι και μετά σ' ένα μπολ να τις λιώσετε με το πιρούνι).
Αλάτι, πιπέρι (κατά τα γούστα σας, αλλά μην το παρακάνετε).
1 κουταλιά σούπας ξηρό δεντρολίβανο,
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και τέλος,
1/2 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια στο multi.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κουνέλι, το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το αφήνουμε για 3-4 ώρες μέσα σε κρασί κόκκινο ή κονιάκ, το οποίο έχουμε εμπλουτίσει με την μισή ποσότητα δεντρολίβανου. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λάδι τσιγαρίζουμε ελαφρά και στην συνέχεια προσθέτουμε το κουνέλι. Το ροδίζουμε απ' όλες τις πλευρές του. Κατόπιν προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, λίγο νεράκι, πιπέρι, αλάτι και το υπόλοιπο δεντρολίβανο. Τ' αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Κάπου στα μέσα του βρασμού προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, που θα δώσει γεύση στο φαγητό.

Όταν το κουνέλι μας έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει αρχίσει να μελώνει ρίχνουμε το τρίμμα καρυδιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέσα στη σάλτσα ώστε να δέσει.
Είμαστε έτοιμοι.
Σερβίρουμε το κουνέλι σε βαθιά πιατέλα μαζί με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με λαζάνια, ψηλές χυλοπιτούλες χωριάτικες (όπως τον παλιό καλό καιρό) ή πατάτες τηγανιτές (σε ροδέλες παρακαλώ για μένα).

Αυτήν την συνταγή, την είχα δώσει παλαιότερα στο Hungry for Life, μαζί με άλλους τρόπους για να μαγειρέψουμε το κουνέλι. Απλώς από τότε, την έχω κάνει πιο "ανάλαφρη" θα έλεγα.

Καλή σας όρεξη.
http://aromavanillias.blogspot.com/2011/05/blog-post_17.html
............................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: