Ο νόμος 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ολοένα και βρίσκει έδαφος σε περισσότερους δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές δόσεις που απαιτούν οι τράπεζες για την εξόφληση των χρεών τους. Εκτός των αποφάσεων της Θεσσαλονίκης, καθημερινές είναι οι προσφυγές που κρίνονται σε όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας.
Μόνον στη Θεσσαλονίκη έχουν εκδοθεί ήδη έξι αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών, από τις επτά που κρίθηκαν, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση μίας 63χρονης, της οποίας η οφειλή σε οκτώ τράπεζες από 202.000 ευρώ μειώθηκε με τη δικαστική απόφαση σε 36.000, χρήματα που θα κληθεί να καταβάλλει σε τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, η γυναίκα κατέθεσε την αίτηση και παραστάθηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο.
Ο νόμος 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ολοένα και βρίσκει έδαφος σε περισσότερους δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές δόσεις που απαιτούν οι τράπεζες για την εξόφληση των χρεών τους. Εκτός των αποφάσεων της Θεσσαλονίκης, καθημερινές είναι οι προσφυγές που κρίνονται σε όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας.
Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε από το ειρηνοδικείο Αθηνών, που μείωσε το χρέος ηλικιωμένου σε εννέα τράπεζες από 222.000 ευρώ σε 52.000, ποσό που καλείται να εξοφλήσει σε 14 χρόνια, καταβάλλοντας μηνιαίως το ποσό των 310 ευρώ, από 2.200 που έδινε πριν από την αίτηση για την υπαγωγή στον νόμο.
Η απόφαση που εξέδωσε το ειρηνοδικείο για την περίπτωση της 63χρονης από τη Θεσσαλονίκη αφορούσε χρέος ύψους 202.107,50 που είχε συσσωρευτεί από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια τα οποία πήρε από οκτώ τράπεζες. Το δικαστήριο έκρινε πως η γυναίκα με τον μηνιαίο μισθό των 1.850 ευρώ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δόσεις που απαιτούν οι τράπεζες. Καθόρισε ότι έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 750 ευρώ, για τέσσερα χρόνια, δίδοντας συνολικά στις τράπεζες το ποσό των 36.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο χρέος διαγράφεται. Η 63χρονη είχε προσφύγει στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, με τη βοήθεια του οποίου ζήτησε αρχικά από τις τράπεζες εξωδικαστικό συμβιβασμό, και στη συνέχεια κατέθεσε μόνη της, χωρίς δικηγόρο, αίτηση στο ειρηνοδικείο και παραστάθηκε στο δικαστήριο στις 8 Ιουνίου.
Το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε επίσης ζευγάρι με δύο παιδιά, που είχε χρέη σε πέντε τράπεζες ύψους 147.842,74 ευρώ από τη λήψη στεγαστικού και καταναλωτικών δανείων αλλά και πιστωτικών καρτών. Παρότι το οικογενειακό εισόδημα την ημέρα που κατατέθηκε η αίτηση ήταν 2.700 ευρώ, το δικαστήριο δέχτηκε τη μείωσή του, καθώς ο σύζυγος κατέθεσε παραστατικά, σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν οι ημέρες εργασίας του. Έτσι μείωσε το συνολικό χρέος του ζευγαριού στο ποσό των 83.501 ευρώ, διαχωρίζοντας όμως τις καταβολές. Το ζευγάρι υποχρεούται για τα πρώτα τέσσερα χρόνια να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ σε όλες τις τράπεζες και τέσσερα χρόνια μετά, από τον Σεπτέμβριο του 2015, θα αρχίσει την καταβολή δόσεων ύψους 291,67 μηνιαίως και για 17 χρόνια, για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας του.
Το ζευγάρι προσέφυγε στη δικαιοσύνη με τη βοήθεια του ΚΕΠΚΑ, αφού προηγουμένως η αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού που έκανε απορρίφτηκε από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Στο μισό το χρέος
Πρώην επιπλοποιός από την Πολίχνη, ο οποίος σταμάτησε να εργάζεται για λόγους υγείας, λαμβάνοντας αναπηρική σύνταξη ύψους 436,11 ευρώ, με απόφαση του ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης είδε να μειώνεται το χρέος του στο μισό. Το τελικό ποσό καλείται να το καταβάλλει σε 14 χρόνια, καθώς περιλαμβάνονται και οι εγγυήσεις για το σπίτι που χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία.
Συγκεκριμένα, ο 60χρονος προσέφυγε στις τρεις τράπεζες, στις οποίες είχε συνολικά χρέη 55.950,97 ευρώ από τη λήψη στεγαστικού, καταναλωτικού δανείου και πιστωτικών καρτών. Παρότι ζήτησε εξωδικαστικό συμβιβασμό, του πρότειναν την εξόφληση σε 188 δόσεις, με βάση το επιτόκιο της αγοράς, που το προσδιόρισαν στο 7%. Ο συνταξιούχος αρνήθηκε και προσέφυγε, κάνοντας χρήση του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στο δικαστήριο. Το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με την 5105/11 απόφασή του έκρινε πως ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει μόνον το ποσό των 150 ευρώ, με βάση τη σύνταξη αναπηρίας που παίρνει, αφού η 58χρονη σύζυγός του είναι αδύνατον να εργαστεί, λόγω της έλλειψης θέσεων την περίοδο αυτή.
Συγκεκριμένα, καθόρισε το ποσό της μηνιαίας δόσης των 150 ευρώ για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, προκειμένου να εξοφληθεί ποσό της τάξης των 7.200 ευρώ προς τις τράπεζες. Καθόρισε επίσης ότι μετά την παρέλευση τριετίας πρέπει να καταβάλλει στις τράπεζες για δέκα χρόνια το ίδιο ποσό μηνιαίως, για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας του. Το δικαστήριο υπολόγισε το ποσό αυτό με βάση το 85% της αντικειμενικής του αξίας, αλλά μείωσε το ποσό διάσωσης από 30.000 ευρώ σε 18.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του δανειολήπτη, την οικονομική του κατάσταση και την επιφύλαξη μεταβολής των εισοδημάτων του. «Η αποπληρωμή του ποσού διάσωσης του ακινήτου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον νόμο εντόκως, χωρίς ανατοκισμό, με μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά τον χρόνο αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας», τονίζεται στην απόφαση.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/08/yperxreomena-noikokuria/#ixzz1WEz6U3B9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου