Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Αυτός που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων


Ο Steven Paul "Steve" Jobs αποτέλεσε το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του εφευρέτη επιχειρηματία που λατρεύτηκε από τον κόσμο ωσάν να ήταν ποπ στάρ. Ήταν ένας από τους ιδρυτές και διευθυντής του κολοσσού Apple, με παρουσία ακόμα και στον χώρο του θεάματος, αφού ήταν ο παραγωγός της διασκεδαστικής ταινίας "Toy Story". Είχε χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία.

Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Δημιούργησε μαζί με τους Steve Wozniak και Mike Markkula στα τέλη του 1970 τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή Apple II, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημιούργησε τους υπολογιστές Macintosh. Το 1985, σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Apple και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley, απομονώθηκε εντός της εταιρείας και μετέπειτα αποχώρησε.

Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Το 1996 η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νέο Mac OS. Η αγορά της NeXT φέρνει τον Jobs πίσω στην Apple αρχικά ως Διευθύνοντα Σύμβουλο και πρόεδρο του ΔΣ.

Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac και τα iBook. Ο Jobs, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS).

Το 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και διατίθεται επισήμως και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τον Ιανουάριο του 2010, ο Jobs παρουσίασε το iPad. Κατά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Στις 24 Αυγούστου 2011, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Apple. Στις 5 Οκτωβρίου 2011 (μια μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4) η Apple ανακοίνωσε ότι ο Jobs πέθανε από καρκίνο. Ήταν 56 ετών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: