Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μήπως σας γερνάει η διατροφή σας;

Στρατηγικές
διατροφής για
να σας
κρατήσουν
νέους, εσωτερικά
και εξωτερικά!

Κοιτάζεστε στον καθρέφτη το πρωί και σκέφτεστε «Πόσο όμορφη είμαι;» ή αντ’ αυτού ρίχνετε μια ματιά και αναρωτιέστε «Πότε μεγάλωσα τόσο;» ;
Εάν ισχύει το τελευταίο, ίσως θέλετε να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο σας, στον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι για να βρείτε κάποιους από τους ενόχους. Η γήρανση συμβαίνει σε όλους, φυσικά. Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς των φαρμακοποιών.
Μια ανθυγιεινή διατροφή, όμως, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, ώστε να δείχνει κάποιος πολύ μεγαλύτερος από όσο είναι.
Η ποιότητα μετράει
«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση «πρόχειρης» τροφής βάζει το σώμα μας σε φλεγμονώδη κατάσταση».
«Φαγητά χαμηλής ποιότητας,πλούσια σε τρανς λιπαρά, προκαλούν φλεγμονή και η γήρανση είναι κατά βάση μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση». «Μπορείς να φαίνεσαι μεγαλύτερη επειδή τρως χάλια; Φυσικά!»
Για παράδειγμα, υπερβολική ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στην διατροφή μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή των γνωστών AGEs (παράγοντες που προάγουν τη δημιουργία ρυτίδων). «Αυτοί συνδέονται με μια σειρά από ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, αλλά επίσης βλάπτουν το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος».
Αλλά δεν είναι μόνο η εμφάνιση που επηρεάζεται. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που δημιουργούν φλεγμονή, φράζουν τις αρτηρίες ή προσθέτουν επιπλέον κιλά, μπορεί να είναι κακή είδηση για το σώμα μας, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.
Φαγητά που πρέπει να περιοριστούν
Ακολουθούν πέντε παραδείγματα τροφίμων που, ίσως, πρέπει να περιορίσετε για να παραμείνετε όσο πιο νέοι μπορείτε, εσωτερικά και εξωτερικά:

Πατατάκια και τηγανητές πατάτες. Πραγματικά, ο,τιδήποτε είναι βαριά τηγανισμένο σε λάδι σπόρων φορτώνεται με τρανς λιπαρά, που συμβάλλουν σε φλεγμονές σε όλο σας το σώμα. Θα πρέπει να κρατήσετε τα τρανς λιπαρά σε λιγότερο από 1% της ημερήσιας διατροφής σας, συστήνει η Αμερικανική Καρδιολογική Έταιρία.

Λουκουμάδες και ζαχαρούχα γλυκίσματα. Συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε τρανς λιπαρά και φυσικά γεμάτα ζάχαρη που επίσης συνδέεται με την φλεγμονή, ενώ παράγουν AGEs.

Χοτ-ντογκ, μπέικον και πεπερόνι, οποιοδήποτε επεξεργασμένο κρέας. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και νιτρικά άλατα που και τα δύο συμβάλλουν στην φλεγμονώδη διαδικασία.

Αυξημένο σε λιπαρά κρέας ή κόκκινο κρέας. Το κλειδί με το κρέας είναι να προτιμήσετε άπαχο ώστε να ελαχιστοποιήσετε τα κορεσμένα λίπη, που είναι μεγάλοι δημιουργοί φλεγμονής και καθόλου φιλικά προς τις αρτηρίες σας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του USDA για το 2010 συνιστούν να καταναλώνετε μια ποικιλία πρωτεϊνικών τροφών, συμπεριλαμβανομένου του άπαχου κρέατος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει να κρατήσετε τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών από όλες τις πηγές (και όχι μόνο από το κόκκινο κρέας) χαμηλότερα του 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Αλκοόλ. Λίγο αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για εσάς, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να σας γεράσει πρόωρα.. Εάν πίνετε, κατά μέσο όρο, ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί να ωφελείτε την καρδιά σας. Παραπάνω από αυτό μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης και διάφορες ασθένειες. Εάν δεν πίνετε, οι ειδικοί υγείας δεν θα σας συμβούλευαν να το ξεκινήσετε, ενώ εάν πίνετε βεβαιωθείτε με τον γιατρό σας ότι αυτό δεν είναι σε συνάρτηση με ιδιαίτερα θέματα της υγείας σας.

Η διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και βοηθάει να σας κρατήσει στα καλύτερά σας. «Είναι σαφές ότι μια μεσογειακού τύπου διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για αρκετές ασθένειες που συνδέονται με την γήρανση όπως καρκίνο, αλτσχάιμερ και καρδιακές παθήσεις.»

Τροφές που ευνοούν
«Υπάρχουν θεωρίες οι οποίες λένε ότι οι τροφές με πολλά αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν κατά κάποιο τρόπο την διαδικασία γήρανσης και αυτό αποδεικνύεται μερικώς σε μοντέλα ζώων». «Αλλά μην επιλέγετε κάποια τρόφιμα και επικεντρώνεστε μόνο σε αυτά.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι η κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων, όσο πιο κοντά γίνεται στην φυσική τους μορφή. «Μην τρώτε απλά φυτά, φάτε τα στην μορφή που είχαν όταν βγήκαν από την γη ή όταν κόπηκαν από το δέντρο,».
Έτσι, αντί των «υπερτροφίμων» ακολουθεί μια λίστα με τα πέντε τρόφιμα που αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και παραδείγματα των ειδών των τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο.

Μαρούλι. Η κλασσική ρωμαϊκή σαλάτα μαρούλι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες A και C, αντιοξειδωτικές βιταμίνες που βοηθούν στην μάχη κατά των φλεγμονών. Άλλα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά που πρέπει να βρίσκονται στην λίστα σας είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, η ρόκα, ο κάρδαμος, και τα αντίδια.

Ντομάτες. Μαζί με το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, τo γκουάβα, τα σπαράγγια και το κόκκινο λάχανο, οι ντομάτες έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.
Σολωμός. Μαζί με τα άλλα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και η ρέγκα, ο σολωμός έχει υψηλή περιεκτικότητα Ω-3 λιπαρά οξέα για την καταπολέμιση των φλεγμονών.

Όσπρια. Τα φασόλια είναι μία από τις αγαπημένες πηγές φυτικής πρωτεϊνης και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Δοκιμάστε μαυρομάτικα φασόλια, φάβα και γίγαντες. «Το δέρμα σας αποτελείται στην ουσία από πρωτεϊνη, και εάν δεν πάρετε αρκετή υγιεινή πρωτεϊνη από την διατροφή σας, θα φανεί στο δέρμα σας,». «Μαζί με τα ψάρια, τα φασόλια είναι μια σπουδαία φυτική πηγή.»

Πλιγούρι ή αλεύρι βρώμης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, ψωμιά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κους κους και κινόα, βοηθούν να μειωθούν οι φλεγμονές. «Αυτά έχουν, επίσης, βιταμίνη Β, όπως θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, που βοηθούν το δέρμα,». «Ελλείψεις αυτών προκαλούν εξανθήματα και φολιδωτό δέρμα.»

Όμως, θα πρέπει να τρώτε διαρκώς υγιεινά για να δείχνετε καλά. Γι’αυτό χρειάζεστε τακτική πρόσληψη βιταμινών, θρεπτικών συστατικών, φυτοχημικών που ονομάζουμε φυτοθρεπτικά συστατικά, υγιεινά λίπη και πρωτεϊνες,». «Εάν δεν παίρνετε αρκετή τροφή καλής ποιότητας σε τακτική βάση, δεν θα είστε σε θέση να παράγετε νέα υγιή κύτταρα του δέρματος με τον τρόπο που πρέπει.»
Μια διατροφή όπως αυτή, σας κάνει να φαίνεστε καλύτερες στον καθρέφτη!

http://www.aixmi.gr/index.php/gernaei-diatrofh-sas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: