Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Οι ηθοποιοί παίζουν µόνο για το... ενοίκιό τους! (2)


Με αφορμή την ανάρτησή μας "Οι ηθοποιοί παίζουν µόνο για το... ενοίκιό τους!" ο φίλος του μπλογκ Σωτήρης Ραπτόπουλος έκανε στο facebook μια σχετική πολύ καλή δημοσίευση την οποία αναδημοσιεύω με την άδειά του:

********************


"Δημοσιεύω εδώ, από μνήμης, ένα μικρό βιογραφικό του ηθοποιού Γ. Ραπτόπουλου, του πατέρα μου -με αφορμή τη δημοσίευση για τις συνθήκες εργασίας των ηθοποιών. Το βιογραφικό είχα επιμεληθεί για μία μελλοντική έκδοση του "μία αίτησις εις γάμον" του Γκόγκολ...

Ο Γιώργος Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Πόβλα Φιλιατών και πέθανε στην Αθήνα το 2004. Παιδί εννεαμελούς οικογένειας-και αληθινό "παιδί του πολέμου" -αφού πήγε στην πρώτη τάξη του Δημοτικού μετά τη λήξη του, σε ηλικία εννέα ετών. Σε τρία χρόνια είχε τελειώσει το δημοτικό σχολείο και είχε επιτύχει στις εξετάσεις του Γυμνασίου -το οποίο παρακολούθησε αρχικά στην Κέρκυρα (όπου είχαν καταφύγει οι πληθυσμοί της ακριτικής Θεσπρωτίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του εμφυλίου) -και αργότερα ως τρόφιμος του οικοτροφείου απόρων Παραμυθιάς. Η ικανότητά του στα αρχαία ελληνικά έφερνε σε απόγνωση τους αρχαιολληνιστές καθηγητές του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου δίνει εξετάσεις σε διάφορες σχολές. Στη σχολή Ικάρων, παρ' όλο που βρίσκεται μεταξύ των επιτυχόντων, δεν τον παίρνουν λόγω ορίου ηλικίας. Πετυχαίνει κια φοιτεί, παράλληλα, στην Πάντειο (την οποία εγκαταλείπει ένα μάθημα πριν το πτυχίο!) και στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απο' όπου λαμβάνει το πτυχίο του ηθοποιού. Παράλληλα, για βιοποριστικούς λόγους, ασχολείται με το βιβλιεμπόριο -ενώ μπαίνει και στον εκδοτικό χώρο και συνεργάζεται με μεταφραστές, εκδίδοντας κυρίως μικρά θεατρικά έργα του κλασσικού ρεπερτόριου, κάνοντας παράλληλα έρευνα για να ανακαλύψει τις πρώτες ελληνικές μεταφράσεις τους (μού είχε πει ότι βρήκε την πρώτη μετάφραση του "οι βλαβερές συνέπειες του καπνού "του Γκόγκολ σε φύλλο του "Χρονικογράφου Πειραιώς" του 1903).

Ως ηθοποιός προτιμούσε το κλασσικό θέατρο και τις ηθογραφίες. Συνεργάστηκε με το Βασιλικό Θέατρο, το Επτανησιακό Θέατρο, το Θέατρο Κολλάτου, το Θέατρο Έλσας Βεργή -και, στο τέλος της καρριέρας του, με το (ερασιτεχνικό, κατά βάση) Θέατρο Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Ακόμη, έκανε και παιδικό θέατρο με το Θίασο Σαλτόγλου. Είχε πλήθος αφηγήσεων για τις θερινές περιοδείες της νεότητάς του, μαζί με "μπουλούκια", στην ελληνική ύπαιθρο τα καλοκαίρια. Σε μία απ' αυτές, ο θεατρικός επιχειρηματίας εγκατέλειψε απλήρωτο το "μπουλούκι" του, την τελευταία ημέρα της περιοδείας, και εξαφανίστηκε...

Παντρεύτηκε την μοδίστρα Λίκα Λιολιούση -με τηνοποία απέκτησε δύο παιδιά -τον αρχαιολόγο Σωτήρη και το μουσικό Θοδωρή Ραπτόπουλο."


***************

Δεν υπάρχουν σχόλια: