Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τι θα σήμαινε η επιστροφή στην δραχμή;

Πενήντα χρόνια θα γύριζε πίσω η Ελλάδα εάν επέστρεφε στη δραχμή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ θα εκτινασσόταν το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος, θα μειωνόταν δραματικά η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών και θα εκτινασσόταν στα ύψη οι τιμές των εμπορευμάτων.Όσον αφορά στο δανεισμό, θα γινόταν απαγορευτικός, αφού τα επιτόκια θα εκτοξεύονταν στο…«διάστημα.»

Η επιστροφή στη δραχμή θα γινόταν με ταυτόχρονη υποτίμηση του νομίσματος.

Π.χ εάν η υποτίμηση ήταν της τάξης του 50% για την αγορά προϊόντος αξίας 1 ευρώ οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν 511,125 δραχµές αντί για 340,75 που είναι η κλειδωμένη ισοτιµία µε την οποία η χώρα εισήλθε στο ευρώ το 2001.

Μέσα σε μια νύχτα θα σημειωνόταν δραματική αύξηση των τιμών, καθώς η χώρα μας εισάγει το μεγαλύτερο μέρος όσων καταναλώνει (τροφή, ρούχα, ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοκίνητα κ.ά.) όσο και πρώτες ύλες και µηχανολογικό εξοπλισµό για την εγχώρια παραγωγή.

Ολέθριες θα ήταν οι συνέπειες και στον τραπεζικό τομέα, αφού η κεφαλαιακή δομή των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, όπως σημαντικές εκροές καταθέσεων, κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών από αδυναµία καταναλωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, και καμία αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές χρήµατος.

Τα μοναδικά οφέλη, που μπορούν να εντοπιστούν, είναι στον τουρισμό, σε μια χώρα όμως πολύ φθηνή και όχι ένα κράτος ευρωπαϊκού επιπέδου.

http://eisodos17.blogspot.com/2011/05/blog-post_7227.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FKDXJq+(Είσοδος+17)

....................................................................................................................................................................


Δεν υπάρχουν σχόλια: