Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Εκτακτη εισφορά σε ακίνητα-αυτοκίνητα: ποιοι φορολογούνται

tekmiria-euro

Ποιοι θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά για ακριβά αυτοκίνητα και ακίνητα; Πόση θα είναι η έκτακτη εισφορά;

Τα σενάρια θέλουν ο φόρος αυτός να επιβάλλεται είτε ποσοστιαία (π.χ. µε αύξηση του φόρου πολυτελείας που ισχύει ήδη από το 2010) είτε µε την επιβολή ενός ποσού που ενδεχοµένως θα κλιµακώνεται αναλόγως της αξίας του ακινήτου, του αυτοκινήτου κ.λπ.

Ειδικά στην περίπτωση των αυτοκινήτων, εξετάζεται η έκτακτη εισφορά βάση κλίµακας ανάλογα µε την αξία του οχήµατος. Σήµερα επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10% σε οχήµατα εργοστασιακής αξίας από 20.000 ώς 22.000 ευρώ, 30% για Ι.Χ. αξίας 22.000 ώς 28.000 ευρώ, και πάνω από αυτό το ποσό φτάνει το 40%.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Στην περίπτωση των ακινήτων, το σενάριο που εξετάζεται είναι η έκτακτη εισφορά να επιβληθεί σε ιδιοκτήτες µε περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Υπάρχει η σκέψη η εισφορά αυτή να επιβληθεί κλιµακωτά, δηλαδή άλλο ποσό να κληθεί να πληρώσει αυτός που έχει περιουσία 400.001 ευρώ και άλλο εκείνος που έχει 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται και η διεύρυνση της βάσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, µε τη µείωση του αφορολόγητου ορίου από τα επίπεδα των 400.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ ή ενδεχοµένως και χαµηλότερα.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Τα νεώτερα γύρω από τη σχεδιαζόµενη µείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 10.000 ευρώ (στα 6.000 ή 8.000 ευρώ) που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξαιρεθούν από αυτήν ευαίσθητες κοινωνικά οµάδες, όπως οι συνταξιούχοι. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει εξειδικευτεί αν η εξαίρεση θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως ύψους σύνταξης, ή από κάποιο όριο και κάτω, που είναι και το πιθανότερο.

Αυτό που εξετάζεται είναι η νέα φορολογική κλίµακα µε το µειωµένο αφορολόγητο να ισχύσει για τα εισοδήµατα του 2011 που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2012. Σε µια τέτοια περίπτωση και σύµφωνα µε τα ίδια σενάρια, οι φορολογούµενοι θα δουν αµέσως µια πρώτη µείωση στους µισθούς στην περίπτωση που το µέτρο εφαρµοσθεί τους επόµενους µήνες, όπως προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο. Και αυτό γιατί ο φόρος που θα τους παρακρατείται κάθε µήνα θα υπολογίζεται µε βάση τη νέα κλίµακα και το νέο αφορολόγητο, τα οποία θα οδηγούν σε µεγαλύτερες κρατήσεις και εποµένως σε ακόµη µικρότερο διαθέσιµο εισόδηµα. Εννοείται ότι θα θιγούν όσοι σήµερα είναι κάτω από το σηµερινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, καθώς αν το νέο όριο πέσει στα 6.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 600 ευρώ, και αν πέσει στα 8.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρο 400 ευρώ σε ετήσια βάση. Τα παραπάνω θα συνοδευτούν µε περικοπή φοροαπαλλαγών και θα χορηγούνται µε βάση τα εισοδηµατικά και περιουσιακά τους κριτήρια, ενώ για ορισµένες κατηγορίες δαπανών, όπως επισκέψεις σε γιατρούς και τόκοι στεγαστικών δανείων, εξετάζεται η έκπτωση να ισχύει πλέον από τον φόρο και όχι από το εισόδηµα, όπως σήµερα.

ΣΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΦΠΑ 23%. Οσο για τη µετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαµηλό ΦΠΑ 13% στον υψηλό ΦΠΑ 23%, ο κ. Καπελέρης διευκρίνισε ότι από το µέτρο θα εξαιρεθούν τα τρόφιµα και πως θα επιβληθεί µόνο στον κλάδο της εστίασης, δηλαδή σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, ψητοπωλεία κ.λπ.

Και αυτό, όπως είπε, εξετάζεται να γίνει από το φθινόπωρο και µετά, προκειµένου να µην πληγεί από την αύξηση του ΦΠΑ ο τουριστικός κλάδος τους καλοκαιρινούς µήνες.


Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/05/ektakti-eisfora-akinita-autokinita/#ixzz1Nf5cIFqS
...................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: